“Behandel Extinction Rebellion als de terreurbeweging die ze is”

25 sep 2023 | Nieuws

Het vandalisme en de agressie die steeds opnieuw uitgaan van de ‘klimaatactivisten’ van Extinction Rebellion (XR) blijft aanhouden. “Met hun illegale acties bewijzen ze keer op keer dat ze hun zogenaamde doelen, of die nu tegen kernenergie of fossiele brandstoffen gericht zijn, niet op democratische wijze willen bereiken”, zegt Kamerlid Ortwin Depoortere. “Het is hen louter om de vernielingen en het geweld zelf te doen, en daarom horen ze thuis op de Belgische terreurlijst.”

Afgelopen weekend was de stad Gent voor de zoveelste keer het door XR uitgekozen strijdtoneel. “Deze keer werd gelukkig niets beschadigd, maar weerom werden onschuldige automobilisten er het slachtoffer van pestgedrag. Een honderdtal leden van XR verhinderden hen op verscheidene kruispunten en op de stadsring de vrije doorgang.”, aldus Depoortere. “En uiteraard ging het ook deze keer om een niet-aangevraagde en dus illegale actie. Wie zichzelf boven de wet acht, vindt het wellicht ook niet nodig zich in regel te stellen.”

Beschadigen van kunst zijn terreuractiviteiten tegen de mensheid

Ortwin Depoortere

Kamerlid, Vlaams Belang

Het Kamerlid hekelt vooral de straffeloosheid waarvan de XR-leden genieten. “In Gent werden er weliswaar veertien personen aangehouden, maar die zijn doorgaans even snel weer op vrije voeten”, stelt Depoortere. “En dan sluiten ze gewoon weer bij de actievoerders aan.” Het Kamerlid verwijst naar gebeurtenissen deze week in Nederland, waar de A12 in Den Haag dagenlang geblokkeerd werd door dezelfde groepering. Opgepakte actievoerders werden afgevoerd naar het stadion van ADO Den Haag, maar werden daar vervolgens zonder vaststelling van identiteit onmiddellijk weer vrijgelaten, waarna ze naar de A12 terugkeerden en gewoon verder deden met hun gewelddadige acties.

“Veel erger dan het storen van het verkeer zijn uiteraard de veelvuldige XR-acties waarbij privébezit op openbaar kunstpatrimonium wordt vernield”, gaat Depoortere verder. “En daar draait men bij XR duidelijk de hand niet voor om. Erfgoed van onder meer Vermeer, Van Gogh en Monet werden door deze extreemlinkse fanatici al doelbewust beschadigd. En nog geen week geleden werd in Berlijn de Brandenburger Tor beklad. Dergelijke beschadigingen beschouwen we bij het Vlaams Belang zonder meer als een terreuractiviteit.”

“Extinction Rebellion moet dan ook opgenomen worden op de Belgische terreurlijst”, besluit Depoortere, die met het oog hierop reeds een voorstel van resolutie indiende. “Door de opname op die lijst zal de werking van XR worden bemoeilijkt, en daar is iedereen bij gebaat. Zo zal XR onder meer de toegang tot financiële middelen zoveel mogelijk ontzegd worden.”