‘Ander en beter’: Vlaams Belang lanceert grote precampagne

11 jan 2024 | Nieuws

Het Vlaams Belang lanceerde vandaag tijdens een persconferentie zijn grote precampagne in de aanloop naar de verkiezingen van 9 juni over exact 150 dagen. ‘Ander en beter’ luidt de slogan die uitgerold wordt via huis-aan-huisfolders, pamfletten, advertenties, sociale media en billboards. De partij positioneert zich daarmee als het enige alternatief. Voorzitter Tom Van Grieken lichtte de campagne samen met ondervoorzitters Barbara Pas en Chris Janssens toe. “Als het huidige beleid wordt verdergezet gaan we de afgrond in”, zegt Van Grieken. “Er is maar één alternatief en dat is het Vlaams Belang.”

“Vlamingen werken keihard”, aldus Van Grieken. “Nooit was er minder werkloosheid en waren er meer mensen aan de slag in Vlaanderen. Maar wat krijgen we daarvoor terug? We betalen de hoogste belastingen op arbeid en krijgen een beschamend laag pensioen. We torsen een historische schuldenput van 550 miljard euro, maar hebben aftandse infrastructuur. Onze grenzen staan wagenwijd open, terwijl dit land gewoon vol is en de bevolking smeekt om minder migratie.”

Ander en beter is wel degelijk mogelijk met het Vlaams Belang

Tom Van Grieken

Voorzitter, Vlaams Belang

Volgens het Vlaams Belang is de crisis compleet en is er een radicale ommezwaai nodig om Vlaanderen weer op de sporen te krijgen. “Het Belgische systeem is failliet”, zegt Van Grieken. “Er is maar één partij die het systeem zelf wil aanpakken en dat is het Vlaams Belang. Wij willen de Vlamingen eindelijk het beleid geven waarvoor ze al jaren stemmen en de democratie in Vlaanderen herstellen. Om dat te kunnen doen is er een massale stem op het Vlaams Belang nodig.”

Het Vlaams Belang wijst op de inhoudelijke verdieping die de partij de afgelopen jaren heeft doorgevoerd om zich klaar te maken voor beleidsdeelname. “Het Vlaams Belang is meer dan ooit klaar om deel te nemen aan de macht en de Vlamingen zo het beleid te geven dat ze verdienen”, zegt de voorzitter. “We willen een Vlaanderen dat sociaal en welvarend is, de Belgische stilstand stoppen en eindelijk paal en perk stellen aan de massa-immigratie. We hebben daarvoor honderden voorstellen klaarliggen die we willen realiseren. Ook voor een vrij Vlaanderen ligt er een concreet stappenplan op tafel.”

We willen een Vlaanderen dat sociaal en welvarend is, de Belgische stilstand stoppen en eindelijk paal en perk stellen aan de massa-immigratie

Barbara Pas

Fractievoorzitter Kamer van volksvertegenwoordigers, Vlaams Belang

Vlaams fractieleider Chris Janssens illustreerde hoe het Vlaams Belang het in Vlaanderen anders wil aanpakken. De partij wil de subsidiestromen van de Vlaamse regering grondig doorlichten. “Er is bijzonder veel geldverkwisting aan organisaties waarvoor bij de bevolking geen draagvlak is”, zegt Janssens. “De subsidiekraan richting het woke-activisme werd volledig opengezet. De prioriteiten moeten herlegd worden zodat onder meer het budget voor mensen met een handicap vergroot kan worden.” Daarnaast moet ook de regeldrift van de Vlaamse overheid aangepakt worden volgens de partij. “Het verbod op verkoop van wagens met een verbrandingsmotor, verplichte dure woningrenovaties en het stikstofbeleid verstikken onze samenleving”, klinkt het. Het Vlaams integratie- en inburgeringsbeleid moet bovendien volgens Janssens strenger en efficiënter. “Inburgeraars moeten meer zelf bijdragen voor de kosten.”

Kamerfractieleider Barbara Pas gaf met enkele voorbeelden aan hoe het Vlaams Belang ook op federaal niveau het anders en beter wil doen. “We kunnen de massa-immigratie wel degelijk tegengaan door voluit te kiezen voor een verstrenging van de gezinshereniging en de uitstroom te vergroten door een actieve opsporing van illegalen”, zegt ze. Op Justitie moeten er volgens het Vlaams Belang dringend fundamentele hervormingen doorgevoerd worden zoals het invoeren van supersnelrecht waarbij verdachten ten vroegste vier en ten laatste zeven dagen na het bevel tot aanhouding kunnen verschijnen voor de rechter. Ook moet er volgens de partij volop ingezet worden op het laten uitzitten van gevangenisstraffen door criminele vreemdelingen in hun land van herkomst en het investeren in de bouw van nieuwe gevangenissen om de overbevolking van de gevangenissen aan te pakken.

De precampagne zal groots uitgerold worden over heel Vlaanderen met onder andere een huis-aan-huisfolder die overal in de bus zal vallen, marktflyers en op sociale media. Het Vlaams Belang zet ook billboards in en zelfs een reclamewagen die door Vlaanderen zal rijden. “We hebben een krachtige visie voor Vlaanderen en willen de Vlamingen daarvan overtuigen”, besluit Van Grieken. “Ander en beter is wel degelijk mogelijk met het Vlaams Belang.”