Alleen in België: enkelband voor poging tot doodslag

02 aug 2022 | Nieuws

Het Vlaams Belang is verbolgen dat een twintiger uit Asse die door de correctionele rechtbank van Brussel veroordeeld werd tot en gevangenisstraf van vijf jaar zijn straf thuis met een enkelband mag uitzitten. De ‘strenge aanpak’ van de regering, zoals te pas en te onpas aangekondigd door federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld), blijkt eens te meer een slag in het water”, zegt Kamerlid Marijke Dillen. “Deze straffeloosheid moet dringend stoppen.”

De dader schoot op de uitbater van een snackbar. Omdat het slachtoffer de aanslag gelukkig overleefde, werd het misdrijf door de rechter als een ‘poging tot doodslag’ gekwalificeerd. “De schutter werd het voorrecht van de enkelband gegund omdat hij in maart betrokken was bij een zwaar verkeersongeval”, aldus Dillen. “Als bestuurder van een wagen, sloeg hij samen met een kompaan en met een verdachte van intrafamiliaal geweld op de vlucht voor de politie. Bij die achtervolging in de Brusselse tunnels crashte de wagen en kwam een van de inzittenden om het leven.”

De rechter had geen oren naar het verhaaltje van de jongeman dat hij niet gericht geschoten had en bovendien niet beseft zou hebben dat het wapen geladen was. “De rechter omschreef zijn daad als ‘potentieel levensbedreigend geweld’ en vonniste dat de beklaagde wel degelijk doelbewust gericht en geschoten had”, vervolgt Dillen. “Het leverde de man een effectieve straf van vijf jaar op. Maar ondanks die veroordeling moet hij zijn straf voorlopig niet uitzitten in de gevangenis. Door zijn verwondingen, opgelopen na de crash toen hij voor de politie vluchtte, mag de veroordeelde zijn straf thuis uitzitten met een enkelband.”

Voor het Vlaams Belang moeten uitgesproken straffen ook échte straffen zijn. “De overbevolking in de gevangenissen zorgt er telkens opnieuw voor dat daders van ernstige geweldsmisdrijven aan een effectieve gevangenisstraf ontsnappen”, besluit Dillen. “Minister Van Quickenborne heeft altijd wel de mond vol van strenge straffen, maar in de praktijk gaat het van kwaad naar erger/lakser. Die straffeloosheid moet eindelijk stoppen.”