Agressie tegen hulpdiensten Brussel: VB eist onmiddellijke uitvoering van actieplan Smet

26 okt 2020 | Nieuws

Het Vlaams Belang eist dat het aangekondigde actieplan van staatssecretaris Pascal Smet (One.Brussels-sp.a) per direct wordt uitgevoerd. De partij laat dat weten nadat er alweer hulpdiensten werden bekogeld in Brussel vrijdagnacht. “Onze orde- en hulpdiensten riskeren hun eigen veiligheid dag in dag uit voor onze veiligheid. Het minste wat we dan kunnen doen is ze maximaal ruggensteun geven.”

‘Onbekenden’ bekogelden afgelopen nacht – rond 00u30, dus na de nachtklok – een ziekenwagen van de Brusselse brandweer met een verfspuitbus. De impact van het projectiel liet de voorruit van de ziekenwagen barsten en maakte een deuk in de motorkap. Ondanks dat de visibiliteit van de ambulance gevaarlijk werd verhinderd, geraakte gelukkig niemand van de hulpdiensten gewond. “Maar voor hetzelfde geld liep dit fataal af”, klinkt het bij het Vlaams Belang waarschuwend.

Vlaams Belang Brussel wil snelle uitvoering actieplan om hulpdiensten te beschermen: “Smet heeft de juiste woorden gezegd, maar nu is het tijd voor actie”

“Het actieplan van Pascal Smet moet onmiddellijk ingevoerd worden”, vragen fractieleider in het Brussels Parlement Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang) en Brussels Vlaams Belang-voorzitter Bob De Brabandere. “Er moet zoals gepland een lik-op-stukbeleid komen in combinatie met snelrecht. Zo pakken we deze bandieten keihard aan. Dit aangevuld door een degelijk preventiebeleid met sociale controle; zo voorkomen we nieuwe bandieten. Tot slot willen we stroomstootwapens voor de politie, en pepperspray, bodycams en steekwerende vesten voor de Brusselse ambulanciers en brandweer.”

Ook Kamerlid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) wil de zaak niet zomaar blauw blauw laten. In de commissie Binnenlandse Zaken die hij voorzit, plant hij de zaak voor te leggen aan de nieuwe binnenlandminister Annelies Verlinden (CD&V). “Waarom voorzien we nog steeds geen anti-steekvesten voor onze hulpdiensten?”, vraagt Depoortere. “Hoeveel gevallen van zinloos geweld tegen onze hulpdiensten moeten zich nog voordoen om in te zien dat dit verstandig en nuttig is in bepaalde risicobuurten?” Depoortere zal ook een wetsvoorstel met dit doel indienen volgende week.