“Aanvallen op vuilnisophalers moeten hard aangepakt”

09 sep 2022 | Nieuws

Het Vlaams Belang heeft alle begrip voor de staking van vuilnisophalers in Schaarbeek, nadat enkele van hun collega’s tijdens hun werkuren werden aangevallen. “Recent waren vuilnisophalers er al slachtoffer van geweld. Na de aanvallen op politiediensten, brandweer en hulpverleners zijn zij nu blijkbaar aan de beurt”, zegt fractievoorzitter in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement Dominiek Lootens-Stael. “Het geboefte dat hiervoor verantwoordelijk is moet op een passende wijze worden aangepakt. Met zerotolerantie en snelrecht.”

Twee weken geleden legden de vuilnisophalers in Schaarbeek al eens het werk neer, toen ook na een gewelddadige aanval. “Vervolgens werd in de gemeente een crisisvergadering georganiseerd waar wat steun en medeleven werd betuigd, en waar maatregelen op tafel gelegd werden zoals een cursus ‘omgaan met agressie’ voor het personeel, of een later aanvangsuur voor de afvalophaling”, aldus Lootens-Stael. “Maar aan de kern van het probleem mag niet geraakt worden, over de oorzaak mag absoluut niet gesproken worden.” 

“Er is een grote kuis nodig, niet door maar voor de vuilnisophalers”

Dominiek Lootens-Stael

Fractievoorzitter Brussels Parlement, Vlaams Belang

“Om electorale redenen blijven de traditionele partijen het grotendeels allochtoon tuig dat politiemensen, hulpverleners en stadsdiensten aanvalt pamperen”, vervolgt Lootens-Stael. “Een pamperpolitiek die ertoe leidt dat verscheidene delen van onze hoofdstad ondertussen een oord geworden zijn van wetteloosheid, waar ambtenaren hun opdrachten van openbare dienst niet meer in veiligheid kunnen uitvoeren en waar criminelen ongestraft blijven.”

Voor het Vlaams Belang is het niet vijf voor, maar al kwart over twaalf, en moet het geweer hoogstdringend van schouder veranderen. “Dit tuig moet van de straat worden weggehaald. Om de veiligheid te doen terugkeren is zerotolerantie noodzakelijk, moeten er gerichte politiecontroles komen, snelrecht en correcte bestraffingen door Justitie, van iedere dader zonder uitzondering.”