9 op 10 overtredingen wegens illegaal verblijf worden geseponeerd

22 jun 2021 | Nieuws

Het Vlaams Belang is er niet over te spreken dat bijna 9 op de 10 overtredingen wegens illegaal verblijf in dit land zonder gevolg blijven. “De cijfers spreken voor zichzelf en zijn ronduit hallucinant”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken die de cijfers opvroeg bij Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld). Tussen 2016 en 2020 waren er in België 44.282 verdachten betrokken bij zaken van illegaal verblijf, maar meer dan 88 procent van die zaken werd door de parketten geseponeerd.

Het percentage effectieve vervolgingen bedraagt amper 6.85 procent. “Van de tussen 2016 en 2019 amper 4321 veroordeelden bestond het overgrote deel uit Algerijnen (27 procent) en Marokkanen (22 procent)”, aldus Van Grieken. “En het is zeer opvallend dat van maar liefst 726 personen, of bijna 17 procent, de nationaliteit niet eens kon worden vastgesteld.” 

“Als signaal dat hier straffeloosheid heerst kunnen die seponeringen van overtredingen wegens illegaal verblijf tellen”

Tom Van Grieken

Voorzitter Vlaams Belang

Van de weinige straffen die wel worden uitgesproken is het merendeel (1.330) een straf tussen een maand en drie maanden. “Het gaat daarbij wel om straffen die mogelijkerwijs zijn uitgesproken in samenloop met andere misdrijven”, vervolgt Van Grieken. “Zowat een op de drie uitgesproken straffen (28,5 procent) zijn straffen met geheel of gedeeltelijk uitstel.”

“Deze waanzinnige cijfers tonen eens te meer aan dat illegaal verblijf in dit land nauwelijks of niet wordt bestraft”, besluit Van Grieken. “Met zo een laks vervolgingsbeleid is het niet te verwonderen dat België voor vele tienduizenden illegalen het beloofde land is en blijft.”

⬛