698 geregistreerde terroristen en extremisten

08 jan 2021 | Nieuws

Momenteel staan 698 terroristen of extremisten geregistreerd in de Gemeenschappelijke Gegevensbank (GGB), de door het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) beheerde database. “Schrikwekkend veel”, zegt fractievoorzitter in de Senaat Guy D’haeseleer (Vlaams Belang). “509 personen staan daarbij genoteerd als Foreign Terrorist Fighter en 78 als haatprediker.”

“Van de 698 geregistreerde personen hebben er 18 zelfs een dubbel statuut”, aldus D’haeseleer, die de cijfers opvroeg bij minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld). “Dat betekent dat deze individuen onder meerdere statuten opgenomen werden. Bijvoorbeeld omdat het terroristen én haatpredikers zijn.” 

“Van deze statuten van extremisten of terroristen vinden we er 305 terug in Vlaanderen, in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 280 en in Wallonië 103”

Guy D'haeseleer

Fractievoorzitter Senaat, Vlaams Belang

Een opdeling in de statuten leert dat er 509 personen vermeld staan als Foreign Terrorist Fighters, die naar conflictgebieden vertrokken of wilden vertrekken om zich aldaar bij terreurgroeperingen aan te sluiten. Voorts zijn er 69 potentieel gewelddadige extremisten, 78 haatpredikers en 23 personen die veroordeeld werden voor terrorisme. “En niet onbelangrijk voor de mensen in dit land om te beseffen”, vervolgt D’haeseleer, “er zijn ook 37 zogenaamde Homegrown Terrorist Fighters. Die verkiezen ons land dus boven Irak of Syrië om terroristische aanslagen beramen of plegen.”

Ook peilde D’haeseleer bij de minister naar het aantal veroordelingen voor terrorisme. In 2017 waren dat er 61, in 2018 78 en in 2019 66. Deze cijfers betreffen het aantal veroordelingen, niet het aantal veroordeelden. Het is dus mogelijk dat een persoon meermaals werd veroordeeld. “Helaas kregen deze terroristen niet de bijzondere levenslange opsluiting waarvoor het Vlaams Belang pleit. Ook werd van de meesten, nu na al die jaren, nog steeds niet de nationaliteit ontnomen om hen vervolgens het land te kunnen uitzetten”, beluit D’haeseleer. “Uit gegevens die ik eerder bij Van Quickenborne opvroeg, bleek dat al 398 terroristen en geradicaliseerden op vrije voeten rondlopen.”

⬛