Zoals verwacht rellen in Brussel na België-Marokko

28 nov 2022 | Nieuws

Na de voetbalwedstrijd België-Marokko zijn er rellen in Brussel uitgebroken. “Deze rellen waren jammer genoeg alweer voorspeld”, zegt Brussels Parlementslid Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang). “Of het nu gaat om winst of nederlaag in het voetbal, voor heel wat allochtone jongemannen is elke reden goed om in Brussel de boel op stelten te zetten.”

Er zijn in Brussel rellen uitgebroken na de voetbalwedstrijd tussen België en Marokko op het WK voetbal in Qatar. Al voor de wedstrijd werd er met vuurwerk gegooid, maar na de pijnlijke 0-2 nederlaag van de Rode Duivels escaleerde de situatie in de buurt van het Zuidstation. Relschoppers braken straatmeubilair af en stichtten verschillende brandjes. Verschillende steps gingen in vlammen op en er werd al minstens één wagen gevandaliseerd. De Brusselse politie is massaal uitgerukt en heeft ook al het waterkanon moeten inzetten. Eerder deze week was er al grote spanning in Brussel omwille van de wedstrijd België-Marokko. Zowel handelaars als politie hoopten toen op een gelijkspel uit schrik voor rellen zoals vijf jaar geleden na de plaatsing van Marokko voor het WK. 

Rellen in Brussel steeds meer een wederkerend fenomeen

Dominiek Lootens-Stael

Fractievoorzitter Brussels Parlement, Vlaams Belang

“Deze rellen waren jammer genoeg alweer voorspeld”, zegt Lootens-Stael. “Of het nu gaat om winst of nederlaag in het voetbal, voor heel wat allochtone jongemannen is elke reden goed om in Brussel de boel op stelten te zetten. Dat men vooraf hoopte op een gelijkspel is dan ook veelzeggend.”

Rellen veroorzaakt door een deel van de Belgisch-Marokkaanse gemeenschap na voetbalwedstrijden van het Marokkaans elftal of op Oudjaarsnacht zijn steeds meer een weerkerend fenomeen aan het worden. “Dit is geen vorm van folklore, maar toont aan dat er zich in Brussel een vijfde colonne bevindt voor wie de Arabische identiteit heilig is en die lak heeft aan elke Europese waarde. Wie zich echter niet wil integreren, zou beter zo snel mogelijk remigreren. Er is ruimte te over voor Marokkaanse identiteitsbeleving in Marokko.”