“Ziekteverzuim bij Brusselse politie zeer begrijpelijk”

15 dec 2022 | Nieuws

Het Vlaams Belang begrijpt ten volle dat ruim 200 Brusselse politieagenten een ziektebriefje indienden, net op de dag dat Marokko de halve finale speelde op het WK. “Het is duidelijk dat die nooit eerder geziene afwezigheid het directe gevolg is van het recente en steeds toenemende geweld tegen de politie”, zegt Kamerlid Ortwin Depoortere. “Het is alle hens aan dek om recht en orde te herstellen, ook in de no go-zones van de hoofdstad.”

De zware en gewelddadige incidenten tegen de politie stapelden zich de laatste weken op. “En het gaat niet alleen om de voorspelbare rellen na afloop van verloren of gewonnen WK-wedstrijden van Marokko”, aldus Depoortere, die over de problematiek minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) interpelleerde. “Zo was er bijvoorbeeld een 11-jarige jongen die na zijn ontsnapping uit een jeugdinstelling met een mes uithaalde naar een politieman en ondertussen weer vrij rondloopt, en bijvoorbeeld ook een dader die poogde een bijtend zuur op agenten te gooien.”

De politie is het terecht meer dan zat dat ze in de Brusselse noordwijk steeds moeten dweilen met de kraan open

Ortwin Depoortere

Kamerlid, Vlaams Belang

Het Vlaams Belang benadrukt dat de toestand bij het Brusselse politiekorps kritiek is. “200 ziektebriefjes, dat betekent dat meer dan één op de vijf politieagenten niet werkt, en dat daardoor drie van de vijf commissariaten in de zone Brussel Noord gesloten moeten blijven”, vervolgt Depoortere. “Eerder deze week waren er al 29 agenten die zich na een mesincident ziek hebben gemeld, en nu zitten we al aan 200. En binnenkort komen de traditionele oudjaarsavondrellen eraan. Waar moet dit eindigen?”

“Verlinden en de minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) moeten geweldincidenten tegen de politie eindelijk serieus beginnen nemen”, besluit Depoortere. “De politie heeft geen woorden nodig, maar daden. En wat ons betreft betekent dat een zerotolerantiebeleid, met gerichte politiecontroles, en absoluut ook een kordate bestraffing van het geboefte door middel van snelrecht.”