Zestien regenboogzebrapaden kosten Brusselaar 65.000 euro
Sinds 2019 heeft Brussel Mobiliteit zestien zebrapaden op de Brusselse gewestwegen ingekleurd met een regenboogpatroon voor een totaalbedrag van 65.000 euro. Dat blijkt uit het antwoord van minister Elke Van den Brandt (Groen) op een schriftelijke vraag van Vlaams Belang-fractieleider in het Brussels Parlement Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang). “Belastinggeld dat beter geïnvesteerd had kunnen worden in het onderhoud van de Brusselse gewestwegen”, klinkt het.
In totaal zijn er zestien voetgangersoversteekplaatsen met een regenboogpatroon op de Brusselse gewestelijke wegen, met een gemiddelde kostprijs van 4.060 euro per zebrapad. Deze zebrapaden worden één keer per jaar opgefrist en moeten volgens de Brusselse regering duidelijk maken dat iedereen welkom is in Brussel ongeacht diens seksuele geaardheid of genderidentiteit. “Een politieke en vooral louter symbolische boodschap die niet op het wegdek thuishoort”, reageert Lootens-Stael. “Het is pure geldverspilling, brengt niks op en is bovendien gevaarlijk. Regenboogpatronen zorgen voor extra gladheid op de weg bij regenweer. Ze verwarren ook blindengeleidehonden en slechtzienden. De Brusselse wegen zijn in slechte staat en zorgen zo al genoeg voor gevaarlijke situaties. Men zou beter daarin investeren.”
Een politieke en vooral louter symbolische boodschap die niet op het wegdek thuishoort
Brussel Mobiliteit laat weten dat de regenboogzebrapaden conform zijn zolang het visuele contrast van de witte strepen van de oversteekplaats zichtbaar is. De minister wijst er ook op dat de regenboogzebrapaden ook worden aangebracht op oversteekplaatsen met verkeerslichten, waarbij een rateltikker en geleidelijnen aanwezig zijn om slechtzienden te informeren. “Maar niet in alle gevallen” zegt Lootens-Stael. “Het meest bekende zebrapad met regenboogkleuren staat op de Wetstraat voor het Natieplein. Daar zijn geen lichten, noch geleidelijnen aanwezig, terwijl het wel om een gewestweg gaat”.
Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) laat in haar antwoord ook blijken dat het aanbrengen van regenboogzebrapaden een keuze is die toebehoort aan haar kabinet en Brussel Mobiliteit. “Zo’n discretionaire bevoegdheid leidt onvermijdelijk tot conflicten” aldus Lootens-Stael. “Dit jaar nog liet Van den Brandt een regenboogzebrapad aanbrengen aan het Montgomeryrondpunt, tegen de wil in van burgemeester Benoît Cerexhe (Les Engagés). Ook hij is van mening dat een zebrapad geen drager mag zijn van een politieke boodschap, maar de verkeersveiligheid moet waarborgen”.