Wijk Brussel-Noord bijna no-go-zone: “Pak probleem bij wortel aan!”

08 okt 2021 | Nieuws

Het Brusselse Noordstation en de ernaast liggende buurt blijven maar onveiliger worden. De grote bank BNP Paribas Fortis die nabij zijn kantoren heeft, huurt nu zelfs lijfwachten in om hun personeel veilig op een trein of naar de auto te krijgen omdat de overheid de situatie niet onder controle krijgt. Sinds dinsdag geldt er nu wel een alcoholverbod . “De problemen worden niet veroorzaakt door pils of wijn, maar wel door de hardnekkige aanwezigheid van illegalen of andere criminelen. Dit is je reinste symptoombestrijding. Pak het probleem bij de wortel aan: de criminelen.”

De overheid verliest haar grip op de veiligheidssituatie rond Brussel-Noord. De lokale overheid onder leiding van burgemeesters Cécile Jodogne (DéFi) van Schaarbeek en burgemeester van Sint-Joost-ten-Node Emir Kir (ex-PS) zijn zelfs zo ten einde raad dat zij hulp inriepen van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Intussen komt er een alcoholverbod tussen 20u00 en 08u00 en zouden er meer politiepatrouilles worden ingezet. 

“Bij de verschillende overheden weten ze nochtans goed genoeg dat dit pleisters op een houten been zijn”

Dominiek Lootens-Stael

Fractievoorzitter Brussels Parlement, Vlaams Belang

“Bij de verschillende overheden weten ze nochtans goed genoeg dat dit pleisters op een houten been zijn”, reageert Brussels Parlementslid Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang). “Men gaat nu voor de bühne wat inspanningen doen, maar later laat men toch weer begaan. Ook binnen de Vlaamse overheid gelooft men niet in de duurzame veiligheid van de buurt: omwille van veiligheidsoverwegingen stopte De Lijn met het station te bedienen in 2019 en duizenden Vlaamse ambtenaren dreigden zelfs met acties toen hun nieuwe werkplek in de omgeving werd geplaatst.”

“Men moet het probleem aan Brussel-Noord dus bij de wortel aanpakken!”, besluit Lootens-Stael. “De overlast en de daders zijn niet verborgen. Het geboefte handelt open en bloot, dus moeten de illegalen en andere overtreders opgepakt, gestraft en opgesloten worden wanneer nodig! Criminaliteit los je op door criminelen weg te nemen uit de maatschappij, niet door pintjes of wijn weg te nemen.”