Wetsvoorstel VB dat censuur op sociale media moet verhinderen brandend actueel na Twitter-blokkering Van Grieken

13 apr 2021 | Nieuws

Het Vlaams Belang heeft een wetsvoorstel ingediend dat sociale media zoals Facebook en Twitter zal verhinderen om willekeurig gebruikers en ‘posts’ te verwijderen. Het nieuws komt er nadat vorige week Tom Van Griekens Twitterpagina werd geblokkeerd. “Met andere woorden, enkel wat illegaal is volgens onze wetten mag worden verwijderd op sociale media, niet zomaar dat wat die bedrijven niet aanstaat”, zo vertelt Vlaams Belang-Kamerlid en juriste Marijke Dillen, die het voorstel indiende. De partij wijst er op dat ‘big tech’-bedrijven als Facebook een zodanig grote, quasi-monopolie-marktpositie hebben dat men ze moet gaan beschouwen als openbare nutsbedrijven. “Nu niks doen, dat is onze vrijheid van meningsuiting en dus onze democratie laten kapen door buitenlandse multinationals en censuur. En daar past het Vlaams Belang voor.”

Vandaag spelen sociale mediagiganten zowel rechter als beul over de inhoud die hun gebruikers delen op de diverse platformen, stelt het Vlaams Belang. Dat gebeurt vaak met vage, ruim interpreteerbare en zelfgemaakte regels die boven de diverse nationale wetgevingen worden gesteld. De laatste jaren is de vaak arbitraire moderatie van het online discours ontspoord en krijgen we steeds meer te maken met openlijke censuur, klinkt het nog. “Het gaat van dubieuze praktijken rond ‘fact checking’ en het mysterieuze ‘shadow banning’ van sommige politici, tot het blokkeren van politieke dissidenten”, zo illustreert Dillen. “We konden dat vorige week nog meemaken toen Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken volstrekt willekeurig werd geblokkeerd op Twitter.”

Vrije meningsuiting moet ook op het internet maximaal beschermd worden tegen censuur, zegt Vlaams Belang

“De censuur en het bestraffen van burgers op digitale platformen is een inperking van de burgerlijke vrijheden”, vervolgt de juriste. “Zo ondermijnen deze bedrijven onze fundamentele rechten en vrijheden, waaronder het recht op vrije meningsuiting, die gegarandeerd worden door zowel de Grondwet als door het EVRM. Bedrijven als Facebook stellen zich daardoor niet enkel in de plaats van, maar ook boven de wetgever. Wij zijn dan ook van oordeel dat de vrijheid van meningsuiting op deze manier onder curatele van de sociale mediagiganten wordt geplaatst en dat hun gedrag en censuur een bijzonder gevaarlijke evolutie is met nefaste gevolgen voor onze democratie.”

Het Vlaams Belang diende daarom een wetsvoorstel in de Kamer in. De partij wil een duidelijk juridisch kader scheppen waarbinnen de sociale mediadiensten berichten en accounts mogen blokkeren of verwijderen. “Wij zijn van oordeel dat het voor sociale mediadiensten niet toegestaan is om censuur in te voeren of gebruikers te blokkeren wanneer de geplaatste inhoud klaarblijkelijk de Belgische wet niet schendt”, besluit Dillen. “Het is niet omdat deze of gene mening de internetreuzen niet aanstaat, dat die mening moet verboden worden.”

⬛