Vreemdelingen hebben groot aandeel in verdubbeling leeflonen 

09 aug 2023 | Nieuws

Het aantal leeflonen in België is op twintig jaar tijd meer dan verdubbeld. “Er is niet alleen de harde kern van werkonwilligen in Wallonië en Brussel, maar ook vreemdelingen maken hier een steeds groter wordend aandeel van uit”, zegt Kamerlid Ellen Samyn. “Zo ging in 2022 maar liefst 40 procent van de leeflonen naar hen. Indien we willen dat onze sociale zekerheid betaalbaar blijft, moeten we ze eerst en vooral afschermen voor nieuwkomers en onze grenzen sluiten.

België telde in februari van dit jaar 156.897 leefloners, wat meer dan een verdubbeling is in vergelijking met twintig jaar geleden. Dit blijkt uit het meest recente cijfer van de overheidsdienst Maatschappelijke Integratie. In 2003 waren er nog maar iets meer dan 74.000 leefloners en leefde 0,7 procent van de inwoners van een leefloon terwijl dat vandaag 1,34 procent is. Door de ambitie van de regering-De Croo om het leefloon op te trekken, zal de totale factuur voor dit jaar volgens de ramingen oplopen tot een recordbedrag van meer dan 1,5 miljard euro. Uit de cijfers blijkt trouwens dat het aantal leefloners fors toegenomen is tijdens de regering-Michel, toen de N-VA mee aan de knoppen zat. Sindsdien is het aantal alleen maar blijven stijgen. 46 procent van de leefloners woont in Wallonië, 29 procent in Brussel en iets meer dan 25 procent in Vlaanderen. Het Federaal Planbureau spreekt over een “harde kern” van leefloners die sinds 2015 in het systeem is blijven zitten en niet geactiveerd geraken.

“Het is correct om bij de leefloners over een harde kern te spreken”, zegt Samyn. “Er is namelijk een steeds groter wordende groep werkonwilligen in Wallonië en Brussel. Die geraken door het Belgische wanbeleid niet alleen niet geactiveerd. Ze kosten ook nog eens handenvol Vlaams geld.”

Onze sociale zekerheid afgeschermd moet worden en moet dienen voor onze eigen mensen

Ellen Samyn

Kamerlid, Vlaams Belang

Volgens het Vlaams Belang negeren de pers en de traditionele partijen de echte oorzaak van de verdubbeling van het aantal leefloners. “Vreemdelingen maken hier een steeds groter wordend aandeel van uit”, aldus Samyn. “De federale overheid gaf in 2022 meer dan 1,25 miljard euro uit aan leeflonen, waarvan 40 procent naar niet-Belgen ging. Het gros van die som ging bovendien naar niet-EU-burgers, die goed waren voor 31 procent van het totale aan leeflonen uitgekeerde bedrag.” 

Samyn vindt dat onze sociale zekerheid afgeschermd moet worden en moet dienen voor onze eigen mensen. “Indien we willen dat dit betaalbaar blijft, moeten we eerst en vooral onze grenzen sluiten. Niet uit haat voor de andere, maar uit liefde voor ons eigen volk.”