Vlaams Belang zet Senaat te koop op 2dehands.be

09 dec 2020 | Persberichten

Op het Vlaams Belang na is er geen enkele partij die de overbodige Senaat durft of wil afschaffen. “En de paars-groene regering zal het zeker niet doen”, zegt fractievoorzitter in de Senaat Guy D’haeseleer (Vlaams Belang). “In het regeerakkoord stelt men enkel dat over de toekomst ervan moet worden nagedacht. Over een nutteloze en miljoenen euro’s kostende instelling moet echter niet meer worden nagedacht, die moet worden afgeschaft.” De partij biedt de instelling daarom te koop aan via 2dehands.be.

De Senaat, bestaande uit zestig Senatoren, produceert gemiddeld één wettekst per jaar die uiteindelijk kracht van wet krijgt. Voor deze ‘prestatie’ ontvangt de Belgische Tweede Kamer jaarlijks meer dan 40 miljoen euro. “Onbegrijpelijk en vooral onaanvaardbaar”, aldus D’haeseleer. “En zeker nu er van de burger grote extra inspanningen gevraagd zullen worden.” 

“Het zou de geloofwaardigheid van de politiek ten goede komen indien we snijden in de overbodige politieke structuren zoals de senaat”

Guy D'haeseleer

Vlaams Parlementslid en Senator, Vlaams Belang

Voor het Vlaams Belang is de Senaat een volslagen zinloze instelling, die niet snel genoeg tot het verleden moet behoren. “Af en toe wordt dit ook door andere partijen geopperd”, vervolgt D’haeseleer. “Helaas heeft naast het Vlaams Belang niemand de moed om ook daadwerkelijk met dit vehikel komaf te maken. Dan zouden deze partijen immers geen gebruik meer kunnen maken van een opvangnet voor hun door de kiezer gebuisde politici.” Om de daad bij het woord te voegen biedt het Vlaams Belang de Senaat vanaf heden te koop aan. De partij hoopt dat de nieuwe eigenaar er “een voor de maatschappij veel nuttigere bestemming” aan kan geven.

Het te koop aangeboden halfrond is geïntegreerd in het gebouw van de voormalige Soevereine Raad van Brabant en de Staten-Generaal van het Koninkrijk der Nederlanden. Doorheen de jaren hebben tal van musea kunstwerken in de Senaat aangeleverd. Het pantheon met talrijke portretten en borstbeelden, evenals een reliëf van de beeldhouwer Gilles-Lambert Godecharle in het fronton aan de Wetstraat maken het geheel een buitenkansje voor verzamelaars.

De vraagprijs is een betaalbare 1 euro, wat volgens de advertentie te wijten is aan het feit dat de koper zelf verantwoordelijk is “voor het verwijderen van aanwezige politici en voorzitter die zich als belangrijker voordoen dan de taken inhouden, terwijl de instelling al lang niet meer echt in gebruik is.”

De partij laat ten slotte weten dat het tevens een informatieve brochure verspreidt waarin alle argumenten tegen de Senaat verzameld zijn.

⬛