Vlaams Belang wil verhoogde aanwezigheid spoorwegpolitie in metrostations

31 jan 2023 | Nieuws

Na de recente mesaanval in de Brusselse metro eist het Vlaams Belang een verhoging van de aanwezigheid van de spoorwegpolitie in metrostations. “Enkel de aanwezigheid van de patrouilles van de spoorwegpolitie en lokale politie konden erger onheil voorkomen”, zegt Kamerlid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang). “Deze steekpartij in de Brusselse metro is het zoveelste bewijs dat er meer nood is aan politionele aanwezigheid. Minister Verlinden moet het nodige doen.

De feiten deden zich gisteren omstreeks 17.45u voor op een metrostel vlak voor het station Schuman. Een dertigjarige man viel er omstaanders aan met een mes. Volgens het Brussels parket raakten drie personen gewond, waarvan één zwaargewond. “Het zou om een ‘psychisch gestoorde’ gaan, maar daar is geen zekerheid over”, aldus Depoortere. “Wat we ondertussen wel zeker weten is dat de dader bekend stond bij de politie voor slagen en bedreigingen in 2020. Feiten waarvoor hij nooit in de gevangenis heeft moeten zitten.”

Depoortere wil de lokale en spoorwegpolitie bedanken voor hun inzet. “Het is enkel door hun aanwezigheid dat erger onheil voorkomen werd. Deze steekpartij in de Brusselse metro is het zoveelste bewijs dat er meer nood is aan politionele aanwezigheid.”

Het Vlaams Belang wil bijkomende veiligheidsmaatregelen om dit soort zware criminaliteit in de toekomst te voorkomen. “Ik zal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) hierover ondervragen”, vervolgt Depoortere. “Ze zou, naar analogie met haar beslissing om in de strijd tegen de drugscriminelen extra manschappen van de federale reserve te sturen naar de Antwerpse havenpolitie, ook in de metrostations kunnen voorzien in extra manschappen ter versterking van de spoorwegpolitie.”