Vlaams Belang wil speciale politieaanpak in Brusselse Noordwijk uitgebreid zien
De politiezone Brussel Noord organiseerde sinds 15 december 30 operaties in de Noordwijk om het onveiligheidsgevoel en het aantal criminele feiten te doen dalen. Deze acties vonden plaats in het kader van de nieuwe politieverordeningen in de gemeenten Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node naar aanleiding van de moord op een politieagent vorig jaar. Het Vlaams Belang wil dat de Brusselse instanties deze “aanklampende aanpak” verderzetten en ook uitbreiden. “Enkel door kort op de bal te spelen en alle vormen van criminaliteit in de kiem te smoren kan je zulke probleembuurten aanpakken”, zegt Vlaams Belang-fractieleider in het Brussels Parlement Dominiek Lootens-Stael
“Deze aanpak is nu een maand actief, ik vond het tijd om te vernemen wat de eerste indrukken zijn en welke lessen men hier uit trekt” verklaart Lootens-Stael nadat hij Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) daarover tijdens het vragenuurtje ondervroeg. “Ik verneem dat men deze aanpak ook wil uitrollen in de Zuidwijk, maar ik zou graag zien dat men deze werkmethode grondig analyseert en bekijkt hoe men bepaalde aspecten langer en breder kan toepassen. Men moet leren uit deze ervaringen en beseffen dat er bijkomende maatregelen mogelijk zijn. Er zijn immers heel wat no-go-zones in het Hoofdstedelijk Gebied die een dergelijke aanpak nodig hebben.”
Het is een droevige zaak dat men pas kiest voor deze actieve aanpak nadat een politieman het leven liet
De maatregelen kwamen er nadat een politieagent overleed bij een steekpartij in november vorig jaar. Daardoor zijn systematische identiteitscontroles toegelaten en geldt er een samenscholingsverbod van meer dan vijf personen. Ook geldt er een verbod op de verkoop van alcohol na 20 uur. “Het is een droevige zaak dat men pas kiest voor deze actieve aanpak nadat een politieman het leven liet”, zegt de Brusselse fractieleider.
“Een echte evaluatie kon Vervoort ook nog niet geven, daar zullen we later op terugkomen”, besluit Lootens-Stael. “Maar de gewestelijke instanties hebben bevoegdheden om het veiligheidsbeleid te coördineren. De regeringsleider zelf, de hoge ambtenaar en ‘Safe Brussels’ moeten allemaal hun rol spelen om het Brusselse veiligheidsbeleid te kunnen bijspijkeren in de richting die nodig is. Het is voor het Brussels veiligheidsbeleid van belang dat de evolutie in de Noordwijk verder wordt opgevolgd en bestudeerd.”