Vlaams Belang wil in Brussel sneltesten en bronopsporing superverspreiders
Terwijl de regeringen zich beraden over extra maatregelen tegen de snelle verspreiding van het coronavirus, werd in het Brussels Parlement stevig gedebatteerd over de eigen verantwoordelijkheid en het beleid. Het Vlaams Belang vraagt sneltesten en bronopsporing om superverspreiders te isoleren.
De afgelopen tien dagen werd met ontzetting gekeken naar de snel stijgende coronacijfers in het Brussels Gewest, waar ondertussen 1 op 5 positief test, in Sint-Jans-Molenbeek zelfs 1 op 3. Dat is op twee weken tijd een verdubbeling. Onder meer door de situatie in Brussel scoort België na Tsjechië op Europees vlak het slechtst.
In de Brusselse regering zijn twee mensen bevoegd voor welzijn en gezondheid: Elke Van den Brandt (Groen) en Alain Maron (Ecolo). Het Vlaams Belang haalt hard uit naar beiden. “Er zijn twee ministers bevoegd maar geen van beiden neemt verantwoordelijkheid”, verklaart senator Bob de Brabandere, Brussels Vlaams Belang-voorzitter. “De ene verstopt zich en de andere relativeert de situatie al maanden weg. Een gezondheidsminister die niet ‘meten is weten’ huldigt, maar bezorgd is over het afvalvolume van de testen, die is ongeloofwaardig.” De partij verwijst daarmee naar uitspraken van Maron in de bijzondere Covidcommissie tegen meer testen op basis van ecologische bezorgdheden.
Quarantainemaatregelen worden in Brussel nageleefd noch afgedwongen
De Brusselse testcapaciteit zal stijgen van 5.000 naar 9.000 per dag, maar het hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie, Inge Neven, maakte zich deze week reeds zorgen over de labo’s, “of ze die capaciteit zullen aankunnen”, zo was haar vraag, “de wachttijd is nu reeds lang.” Het Vlaams Belang maakt zich ook zorgen over deze lange wachttijd en stelt dat “langer dan 48 wachten op een test en ondertussen in quarantaine gaan onhaalbaar is voor de burger.”
Ook de contacttracing kan allemaal niet meer volgen en stuurt de mensen gewoon een sms’je. Dat vindt de rechtsnationalistische partij evenzeer problematisch. “Tel dat en de lange wachttijd samen met de informatiekloof bij de ‘moeilijk bereikbare groepen’ en we kunnen concluderen dat quarantainemaatregelen gewoon niet worden nageleefd. Daarom is volgens ons het inzetten van sneltesten nodig in Brussel. Ook moeten we overgaan op bronopsporing”, bepleit fractievoorzitter in het Brussels Parlement Dominiek Lootens-Stael. “Specialisten zeggen ‘haal die superverspreiders er uit, isoleer hen en hun cluster en de epidemie dooft uit’.”
Het merendeel, tachtig tot zelfs negentig procent van de besmettingen komt immers door een superverspreider, zeggen specialisten zoals biostatisticus Geert Molenberghs van de UHasselt en KULeuven.