Vlaams Belang wil geen pasjesmaatschappij in Brussel

06 sep 2021 | Nieuws

Vlaams Belang kant zich tegen het plan om in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een coronapas te eisen om bijvoorbeeld op restaurant te gaan. Dat de andere partijen het Franse voorbeeld willen volgen om toegang tot horeca en andere openbare plaatsen te beperken voor één bepaalde categorie van de bevolking vindt het Vlaams Belang “contraproductief en tegen alle grondwettelijke principes van vrijheid en gelijkheid.”

De Brusselse vaccinatiegraad blijft achterlopen op die in de rest van het land en is zelfs bij de laagste van de Europese hoofdsteden. Dit maakt diverse politici in Brussel erg nerveus. Er gaan nu meer en meer stemmen op om ook in Brussel een zogenaamde ‘pasjesmaatschappij’ in te voeren – wat zou betekenen dat om de bioscoop, een restaurant… te bezoeken je een ‘Covid Safe Ticket’ moet voorleggen. De Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (Vooruit) kondigde daarbij al aan het Brusselse voorbeeld te willen volgen. 

“Een pasjesmaatschappij ondergraaft het recht op vrije keuze en de gelijkwaardigheid van onze burgers”

Bob De Brabandere

Senator en voorzitter Vlaams Belang Brussel

Het Vlaams Belang is gekant tegen de plannen, maar vreest ook voor een sneeuwbaleffect richting de rest van Vlaanderen. “De vlotheid waarmee andere partijen onze grondrechten willen aantasten, is beangstigend”, zo reageert senator en voorzitter van de Brusselse afdeling Bob De Brabandere (Vlaams Belang). “Bovendien zijn de Vlaamse partijen die denken ‘ach, het is maar in Brussel’, al dan niet bewust, verkeerd. Deze deur openen in Brussel betekent dat ze in Vlaanderen ook op een kier zal staan. We zien nu al dat Vilvoorde zal volgen en het is maar een kwestie van tijd voor men bij een opflakkering aan de kust of in Antwerpen de kans zal aangrijpen om ook daar een pasjesmaatschappij van bovenaf op te leggen. Wel moet er blijvend ingezet worden op vrijwillige vaccinatie. En vrijwillig betekent dat men een vaccinatie niet via allerlei randmaatregelen toch verplicht maakt.”

Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang), fractievoorzitter in het Brussels Parlement, laat dan ook weten dat “wanneer deze kwestie in het Brussels parlement zal voorliggen, wij ons met hand en tand zullen verzetten”. “Het is een open deur intrappen om te stellen dat de vaccinatiecampagne in Brussel struikelde over de ‘moeilijk bereikbare groepen’, zijnde de inwoners van de vele Brusselse multiculturele wijken. Multiculturalisme betekent echter te veel een aantasting van de grondrechten, ook nu weer. Daar passen wij voor.”

⬛