Vlaams Belang voert actie aan toekomstig asieldorp in Schaarbeek

03 okt 2023 | Nieuws

Het Vlaams Belang voerde dinsdagnamiddag actie aan het toekomstig asieldorp in Schaarbeek. De partij kondigt ook aan een burgerinterpellatie te zullen indienen tegen de komst van het asielcentrum. Vorige maand zette Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) nog het licht op groen voor de komst van 180 asielzoekers in een containerdorp midden in een woonwijk. “Een zoveelste keer dat de gewone burger het slachtoffer wordt van het lakse asiel- en migratiebeleid”, stelt Dominiek Lootens-Stael, fractievoorzitter voor het Vlaams Belang in het Brussels Parlement. “Veel buurtbewoners vallen compleet uit de lucht over de beslissing van Vervoort. Als het Gewest de burgers niet eens informeert, dan doen wij het!” 

Begin dit jaar werd op de hoek van de Evenepoelstraat en de Georginlaan in Schaarbeek een containerdorp gebouwd voor Oekraïense vluchtelingen. Omdat die vluchtelingenstroom kleiner bleek dan eerst verwacht stonden de containers leeg. Begin oktober zou het toch in gebruik genomen worden door andere asielzoekers, voornamelijk alleenstaande mannen uit de Sahel en het Midden-Oosten. “Een beslissing die neerkomt op de gijzeling van de buurtbewoners”, zegt Lootens-Stael. “Men doet precies het omgekeerde van wat er aanvankelijk beslist werd, ten koste van de buurtbewoners wiens levenskwaliteit afgenomen wordt. Wat is de volgende stap? Van een tijdelijke opvangplaats naar een definitieve constructie?”

Asielzoekers worden als pionnen verplaatst naar een woonwijk zonder enig overleg of inspraak van de buurtbewoners

Dominiek Lootens-Stael

Fractievoorzitter in het Brussels Parlement, Vlaams Belang

In tegenstelling tot wat de minister-president in het Brussels Parlement verkondigde, blijkt geen enkele buurtbewoner op de hoogte te zijn van de komst van dat asielcentrum. Ook de gemeente werd afzijdig gehouden volgens Schaarbeeks burgemeester Cécile Jodogne (DéFI). “Er is hier alweer sprake van een vertrouwensbreuk tussen de minister-president en de Brusselaar”, aldus Lootens Stael. “Asielzoekers worden als pionnen verplaatst naar een woonwijk zonder enig overleg of inspraak van de buurtbewoners. Het is een exacte herhaling van wat in 2020 gebeurde met de komst van een asielcentrum in de voormalige gebouwen van BeTV in de Leuvensesteenweg. De wijk werd toen geconfronteerd met een ongeziene stijging van de overlast en criminaliteit. Die ervaring is nog niet eens verteerd of het wordt al herhaald”. 

Het Vlaams Belang kondigt aan een burgerinterpellatie te willen indienen tegen de komst van het asielcentrum. “Wij staan aan de kant van de burgers en zullen samen met hen het nodige tegenwicht bieden tegen de dictaten van het Gewest”, zegt ook de voorzitter van Vlaams Belang Brussel Bob De Brabandere. “Daarom lanceerde het Vlaams Belang een petitie in de wijk tegen de beslissing. Daarmee verzamelden we al 220 handtekeningen.” De partij voerde ook actie aan het asielcentrum om de buurtbewoners in te lichten over de spoedige opening van het containerdorp. “Omdat geen enkele overheid het lef heeft om de buurtbewoners duidelijk te informeren over zaken die hen aanbelangt, neemt het Vlaams Belang het heft in handen”, aldus De Brabandere. “Hoe meer mensen zich tegen het centrum verzetten, hoe moeilijker het wordt voor de bevoegde overheden om het ongenoegen en de wanhoop van de buurtbewoners te negeren.”