Vlaams Belang viert 1 mei in Mechelen: “Tijd voor Vrijheid!”

01 mei 2021 | Nieuws

Het Vlaams Belang heeft vandaag zijn jaarlijkse 1 mei-viering gehouden in Mechelen. Dit opnieuw fysiek. Vlaams Parlementslid Wim Verheyden (Vlaams Belang) beet de spits af, waarna partijvoorzitter Tom Van Grieken er de centrale boodschap meegaf: “Vrijheid is geen gunst die deze paars-groene regering kan uitdelen, maar een basisrecht van elke Vlaming – en wij eisen dit terug”, zo klonk het kritisch ten aanzien van de coronamaatregelen. Vrijheid betekent kunnen gaan en staan waar je wil, kunnen winkelen en terrasjes doen, maar ook vrijheid van werken en ondernemen.” De partijvoorzitter schoof te Mechelen tevens een oplossing voor het afgesprongen loonoverleg naar voren: “Het nettoloon, niet het brutoloon, moet omhoog!” De partij wil dit realiseren door de belastingvrije som op te trekken met 2.500 euro.

De 1 mei-viering van de partij vond dit jaar opnieuw fysiek plaats. Dit nadat het Vlaams Belang vorig jaar de Dag van de Arbeid digitaal vierde. De coronaregels werden door alle aanwezigen vanzelfsprekend gerespecteerd, en aanhangers thuis konden het gehele evenement volgen aan de hand van een livestream, die maar liefst 3.500 kijkers trok. De toespraken werden gehouden op een grote reclamewagen met de duidelijke boodschap: ‘Tijd voor vrijheid’. Na de manifestatie trokken gelijkaardig uitgedoste reclamewagens gans Vlaanderen door om de Vlaams Belang-boodschap te verspreiden.

 

‘Tijd voor vrijheid’: “Waar wachten we nog op?”

De coronacrisis en vooral het verzet van het Vlaams Belang tegen de “verstikkende coronaregels” vormden het centrale deel van de toespraak zaterdag. “Vrijheid is geen gunst die wordt geschonken door deze paars-groene regering, maar een basisrecht van elke Vlaming”, aldus Van Grieken. “En het Vlaams Beleid eist de vrijheid terug”, want, zo redeneerde de voorzitter, “als elke risicogroep gevaccineerd is, is het dan niet logisch dat er versoepelingen volgen? Het merendeel 65+’ers en mensen met onderliggende ziektes zijn gevaccineerd. Waar wachten we nog op?”

“En wat wij willen, kan perfect veilig”, vervolgde Van Grieken. “Er was namelijk geen wetenschappelijke basis voor de avondklok, voor het sluiten of beperken van de winkels, van de contactberoepen en zelfs niet van de horeca. En er is nu ook geen basis voor verder inperken van openluchtactiviteiten, geen basis om de horeca op slot te doen om 22u00, noch een basis om mensen met slechts vier aan een terrastafel toe te laten, terwijl ze met tien in het park kunnen zitten.”

Van Grieken had ook aandacht voor het economische luik van de crisis. “Want wie gaat deze oneindige en ultradure lockdown betalen?”, klonk het. “Wie is de motor van dit land? Wie betaalt de meeste belastingen? Wie is de melkkoe van deze paars-groene regering? Dat zijn de hardwerkende Vlamingen. Zij mogen niet de dupe worden van dit falende coronabeleid. Dat gaan wij niet toelaten.”

 

Vrijheid om te werken én te ondernemen: “meer netto, niet meer bruto”

“Vrijheid betekent voor het Vlaams Belang ook de vrijheid om te ondernemen én te werken”, besloot Van Grieken. “Want nu kan dit geenszins. We vergeten te snel de kleine winkels, kmo’s, horecazaken … én hun personeel die nu zwarte sneeuw zien. De staat moet stoppen zowel werkgever als werknemer te verstikken en hen net dringend de nodige zuurstof toedienen.” In deze context schoof de voorzitter ook een oplossing naar voren inzake het afgesprongen loonoverleg. “Niet het brutoloon, maar het nettoloon moet omhoog. Niet de werkgever of werknemer moet inleveren, maar de staat.”

Concreet wil de partij de belastingvrije som omhoogtrekken met 2.500 euro op jaarbasis – van circa 9.000 euro naar 11.500 euro – wat overeenkomt met het leefloon voor een alleenstaande. De maatregel zou elke voltijds werkende persoon 625 euro extra netto-inkomen opleveren. Het Vlaams Belang schat de kost hiervan in op 1,75 miljard euro. De partij wil daar tegenover verminderde uitgaven in de transfers, migratie en het politiek systeem zetten. “De sociale zekerheid afschermen van vreemdelingen en besparen op het politiek systeem alleen al leveren respectievelijk 1,1 miljard en 540 miljoen op.”