Vlaams Belang: “Veroordeling wegens niet onmiddellijk opvangen van asielzoekers is gevaarlijk precedent”
“Deze veroordeling toont weerom de wereldvreemdheid van sommige Brusselse magistraten aan.” Dat zegt Kamerlid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang-fractie) over de veroordeling van de Belgische staat door een Brusselse rechtbank. Dit gebeurde wegens het niet meteen opvangen van asielzoekers, met een dwangsom van 2.500 euro per dag tot gevolg. Het is echter de coronacrisis die andere procedures veroorzaakte.
Uit veiligheidsoverwegingen, om van de ellenlange wachtrijen aan loketten geen besmettingshaarden te maken, gebeurde sinds de coronacrisis geen onmiddellijke opvang meer. Volgens het Vlaams Belang is de recente veroordeling van de staat dan ook problematisch. “Niet alleen de wereldvreemdheid is een probleem”, aldus Van Langenhove.
“Bedenkelijk is ook dat rechters, die tenslotte niet door kiezers verkozen werden, op deze manier beleid maken. Eerder werd in rechtbanken bijvoorbeeld al beslist dat kinderen van IS-terroristen in ons land moesten worden opgevangen, of dat scholen verplicht werden hoofddoeken toe te laten. En hetzelfde geldt voor internationale tribunalen. Vorige maand beschouwde het Europees Hof van Justitie het onverdoofd slachten nog als een ‘vrijheid van religie’. Dergelijke uitspraken vormen gevaarlijke precedenten. Een scheiding der machten werkt langs twee kanten. Om wetten te maken hebben we de parlementen, daar hebben we geen wereldvreemde magistraten voor nodig”.