Vlaams Belang veroordeelt vandalisme tegen Armeense genocidemonument in Brussel

27 apr 2022 | Nieuws

Het Brusselse Vlaams Belang veroordeelt het vandaliseren van het monument in Elsene ter herdenking van de slachtoffers van de genocide tegen Armeniërs in 1915. Afgelopen weekend nog herdachten het Armeense en het Griekse volk deze massamoord tegen christenen, uitgevoerd door de toenmalige Turkse staat”, verklaart fractievoorzitter Dominiek Lootens-Stael. “Dat in Brussel nog steeds mensen rondlopen die deze genocide ondersteunen is het gevolg van een onbestaand immigratie- en integratiebeleid in Brussel. Deze extremistische daden veroordelen wij ten stelligste!”

Het monument op het Henri Michauxplein werd daags na de herdenking op 24 april van de volkerenmoord op de Armeniërs in het Ottomaanse Rijk beklad met drie halve manen. Dit is het symbool van de Grijze Wolven, een extremistische Turkse organisatie. Daarnaast werd er ook ‘Fuck Paylan’ geschreven, waarmee verwezen wordt naar de Armeense volksvertegenwoordiger in het Turkse parlement Garo Paylan. Hij wordt regelmatig geviseerd door de Grijze Wolven.

“Dat dergelijke personen en groeperingen in dit land en vooral in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hun gang kunnen blijven gaan en bepaalde bevolkingsgroepen kunnen intimideren, toont aan dat fundamentalisten en buitenlandse extremisten vrij spel blijven hebben in onze samenleving en vooral in de hoofdstad”, zegt Lootens-Stael. “Ik wil de oproep van de Armeense gemeenschap beantwoorden en ook herhalen; iedereen die het goed voor heeft met onze samenleving moet deze en andere vormen van haat veroordelen.”

“Deze bekladding van het Armeense genocidemonument bewijst nog maar eens het gefaalde integratiebeleid en de invloed die het Erdogan-regime hierdoor heeft in ons land”

Dominiek Lootens-Stael

Fractievoorzitter Brussels Parlement, Vlaams Belang

“Het negeren van de genocide op Armeniërs en Grieken, en de vooroordelen die daaruit voortkomen, worden nog steeds gecultiveerd door het huidige Turkse bewind en zijn aanhangers in ons land”, zegt Lootens-Stael. “Het Vlaams Belang vindt de impact die het regime van Erdogan heeft op onze samenleving dan ook zeer verontrustend.” Lootens-Stael verwijst ook naar de doodsbedreigingen aan het adres van Vlaams fractieleider Chris Janssens en de intimidatiestrategie van het Turkse Diyanet-netwerk.

“Dit toont nogmaals aan dat het gebrek aan integratie vooral in de Brusselse gemeenten een groot probleem is”, besluit Lootens-Stael. “Het Brusselse beleid stimuleert het naast elkaar leven van gemeenschappen, die zich afzonderen van onze samenleving en buitenlandse en historische conflicten importeren en levendig houden. De grote schuldigen hiervan zijn de PS en haar concurrenten Ecolo en PTB, maar ook de Vlaamse partijen die altijd hebben weggekeken van de problemen.” Het Vlaams Belang vraagt daarom een krachtig signaal en veroordeling vanuit de Brusselse regering.