Vlaams Belang steunt institutionele atoombom tegen kernuitstap

18 feb 2022 | Nieuws

In een zoveelste bocht heeft Egbert Lachaert, voorzitter Open Vld, zich alweer uitgesproken voor de kernuitstap, dit na tegenstrijdige beweringen eerder deze week en een verkiezingsbelofte tegen de kernuitstap in 2020. “Ik vraag me af of ze bij Open Vld zelf nog kunnen volgen wat hun eigen standpunten zijn.” Het Vlaams Belang steunt evenwel het voorstel dat N-VA lanceerde om een ‘institutionele atoombom’ te laten afgaan om de energiebevoegdheden volledig te laten regionaliseren en zo een kernuitstap te voorkomen. “De meerderheid van de Vlamingen is tegen de kernuitstap.”

Nadat eerder deze week Open Vld de deur terug op een kier zette om een verlenging van de jongste kerncentrales door te voeren – na een open brief van de grootste werkgeversorganisaties in dit land, heeft Open Vld-voorzitter Lachaert zich alweer bedacht. Zaterdagochtend tweette hij immers: “Laten we debat over de energiebevoorrading ernstig houden. Of het licht al dan niet brandt in 2025 kan niet afhangen van 1(!) kernreactor in Doel. Dat is geen plan, maar een nationalistische slogan.” Tegelijk lanceerde de N-VA een oproep om vanuit het Vlaamse niveau de hele zaak naar Vlaanderen toe te trekken. 

“Deze kernuitstap is onbetaalbaar, onbetrouwbaar en de Vlaming wil hem niet”

Barbara Pas

Fractievoorzitter Kamer van volksvertegenwoordigers, Vlaams Belang

“Een vreemde redenering van Lachaert, niet alleen omdat de twee jongste kernreactoren (Tihange 3 en Doel 4) samen meer dan 2.000 megawatt aan capaciteit produceren: dat is ruwweg 400 megawatt meer dan de capaciteit van de twee nieuwe gascentrales van minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) die de kernuitstap moeten compenseren”, reageert Barbara Pas. “Maar ook omdat natuurlijk allerlei onderzoekers en instanties wel degelijk‘black-outs’voorspellen als de kernuitstap er komt.”

“Ik vraag me af of ze bij Open Vld in feite nog weten wat ze willen”, gaat Pas verder. “In 2018 maakte Rutten een breekpunt van de kernuitstap voor de vorming van de huidige regering. En in 2020 zette Lachaert net de terugdraaiing van de kernuitstap als speerpunt in. Na zijn verkiezing en de formatie slikte hij dat standpunt snel in, om midden deze week dan weer ‘veel begrip’ te uiten voor de werkgevers die zich tegen de kernuitstap kanten en te waarschuwen voor een te grote afhankelijkheid van gas. Vandaag is hij dan weer voor de kernuitstap… Volge wie volge kan.”

“Waar we ons wel kunnen achter scharen is de oproep van N-VA”, besluit fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens (Vlaams Belang). Die eerstgenoemde partij riep zaterdagochtend op via Radio 1 om eenzijdig de bevoegdheid Energie volledig naar Vlaanderen te trekken net zoals wijlen Philippe Moureaux (PS) dat deed ten voordele van Wallonië tijdens onderhandelingen over uitvoervergunningen van Waalse wapens. “De overgrote meerderheid Vlamingen wil deze onbetaalbare en onbetrouwbare kernuitstap niet, het is dan ook logisch dat Energie in haar volledigheid in Vlaamse handen komt te liggen. Zo bewaren we onze energiecapaciteit mét kernenergie en kunnen we ineens ook nieuwe kerncentrales inplannen, want wij zien een vaste toekomst voor nucleaire productie in de energiemix van de toekomst.”