Vlaams Belang steunt cipiers en wil strenger beleid

23 mrt 2023 | Nieuws

Het Vlaams Belang heeft begrip voor de cipiers van de gevangenis van Hasselt die het werk neerlegden. “Ze kunnen hun job niet veilig uitoefenen”, zegt Kamerlid Marijke Dillen, die hierover vandaag minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) ondervraagt. “We steunen de cipiers in hun vraag naar een strenger drugs- en agressiebeleid en naar financiële middelen om alle gebreken in de gevangenisinfrastructuur weg te werken.”

Recent liet het Parket een grootscheepse actie uitvoeren in het kader van een onderzoek naar passieve omkoping binnen de Hasseltse gevangenis. Daarbij werden 450 politieagenten en een twintigtal speur- en explositievenhonden ingezet. De actie leverde een groot aantal binnengesmokkelde drugs, en gsm’s op. De politie vond zelfs zelfgemaakte wapens terug.

Er is een streng en kordaat drugs- en agressiebeleid nodig

Marijke Dillen

Kamerlid, Vlaams Belang

“Men is al lange tijd van deze problematiek op de hoogte”, aldus Dillen. “De wantoestanden worden al jarenlang aangeklaagd. Ik heb het onder meer over defecte en uitvallende veiligheidsapparatuur, camera’s die niet werken, het gebrek aan controle op drugs, de agressie tegen het personeel.” Het Kamerlid wijst ook op tijdelijke personeelsleden die banden bleken te hebben met gedetineerden en daarvoor aangeklaagd werden door de cipiers. “Deze klachten vonden nooit enig gehoor bij de directie. De resultaten die uit de recente sweeping zijn naar boven gekomen zijn de spreekwoordelijke druppel.”

Het overleg vorige week tussen de vakbonden en de directie heeft geen resultaten opgeleverd, en het veiligheidsprotocol werd verworpen. “Het wordt hoog tijd dat de signalen vanop de werkvloer ernstig worden genomen, zodat de cipiers eindelijk veilig hun job kunnen uitoefenen”, besluit Dillen. “Enkel een streng en kordaat drugs- en agressiebeleid dat de cipiers beschermt, kan hier het antwoord zijn. Niet alleen in de gevangenis van Hasselt, maar in alle gevangenissen van dit land. In het Vlaams Belang vinden de cipiers in ieder geval een bondgenoot.”