Vlaams Belang solidair met politie op betoging
Het Vlaams Belang heeft present getekend op de nationale politiemanifestatie in Brussel maandagvoormiddag. Met een groot spandoek met de boodschap ’veiligheid door en voor de politie’ liet de partij weten dat “ook agenten veilige werkomstandigheden verdienen”, aldus partijvoorzitter Tom Van Grieken, “in plaats van een Justitie die hen in de steek laat”. Een onverholen uithaal naar het departement van minister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) nadat eerder deze maand het parket besloot om een moslimfundamentalist die zijn dodelijke aanslag had aangekondigd, niet op te sluiten.
Eerder deze ochtend verzamelden duizenden politieagenten tijdens een manifestatie in Brussel waarin om veiligere werkomstandigheden werden gevraagd. De eisen komen er nadat eerder deze maand een agent om het leven kwam bij een islamistische mesaanslag. De dader, de Marokkaans-Belgische Yassine Mahi, had de aanval nochtans aangekondigd op het politiecommissariaat in Elsene. Het parket besloot evenwel om niet over te gaan tot collocatie of arrestatie. Het Vlaams Belang eiste in de hier opvolgende dagen dringende hervormingen en het ontslag van Van Quickenborne, maar die bleef ondanks alle kritiek aan. Maandag sloot de partij, vertegenwoordigd door kopstukken zoals Tom Van Grieken en Barbara Pas, zich aan bij de eisen van de politiebonden. De manifestatie vindt toevallig plaats de dag na de voetbalwedstrijd tussen België en Marokko. Die vormde de aanleiding voor rellen in Brussel en Antwerpen waarbij niet alleen vernielingen werden aangericht, maar waarbij ook politieagenten werden aangevallen.
“Veiligheid, door en voor de politie!”
“De eisen van de manifestatie vandaag zijn volledig terecht”, zegt Kamerlid en BiZa-commissievoorzitter Ortwin Depoortere (Vlaams Belang). “De straffeloosheid en laksheid door de politiek en Justitie zijn zodanig toegenomen, dat niet alleen de burger er de dupe van is geworden, maar ook onze politie. Dat is bijzonder hemeltergend: veiligheid is de primaire taak van de overheid. Elke gezonde staat moet dit garanderen voor zijn burgers én zijn agenten. Veiligheid, voor en door de politie dus!”
“Het is zo klaar als een klontje dat dit niet kan zonder de nodige hervormingen”, besluit Kamerfractieleider Barbara Pas (Vlaams Belang). “En die hervormingen kunnen er niet komen met iemand zo onbetrouwbaar als Van Quickenborne. Zijn ontslag is stap 1. Stap 2 is onze gevangenissen terug vrij maken zodat er plaats is om gevaarlijke criminelen op te sluiten. Dit kan door alle illegalen en vreemdelingen (circa de helft) hun straffen in hun thuisland te laten uitzitten. Stap 3 is de straffeloosheid terugdringen: straf krijgen is straf uitzitten. En wie gevaarlijk is, zoals een Yassine Mahi, moet opgesloten blijven. Stap 4: onze politie moet zich – met meer personeel – terug op haar kerntaak kunnen toeleggen: minder papierwerk en administratie dus, en meer echte politietaken.”