Vlaams Belang reikt de hand naar N-VA in Brussel

07 mrt 2024 | Nieuws

Het Vlaams Belang reikt in Brussel de hand naar de N-VA om de krachten te bundelen voor de federale verkiezingen. Concreet stelt het Vlaams Belang voor om in Brussel met een gezamenlijke Vlaams Belang-N-VA-lijst voor de Kamer op te komen om zo een Nederlandstalige Kamerzetel vanuit Brussel in de wacht te slepen. De partij is zelfs bereid om de N-VA het lijsttrekkerschap te geven. “We hebben samen de kans om een Nederlandstalige Brusselaar naar de Kamer te sturen die daar niet bij gratie van de PS, Ecolo of MR zit”, zegt Brussels Vlaams Belang-voorzitter en lijsttrekker voor het Brussels Parlement Bob De Brabandere. “We zijn het aan de Vlamingen verschuldigd om die kans niet te laten liggen.”

Zoals bekend is het voor de Nederlandstalige partijen in de praktijk zo goed als onmogelijk om een Brusselse Kamerzetel in de wacht te slepen. Dat hield Nederlandstaligen in het verleden echter niet tegen om toch een Kamerzetel in de wacht te slepen, al deden ze dat dan enkel bij gratie van Franstalige partijen als de PS, Ecolo of MR. Recent nog raakte bekend dat Alexia Bertrand als Open Vld’ster op een MR-lijst naar een Kamerzetel zal meedingen.

Een unieke kans om Brusselse electorale geschiedenis te schrijven en een Nederlandstalige op eigen kracht naar de Kamer te sturen

Bob De Brabandere

Senator, Vlaams Belang

Het Vlaams Belang komt daarom met een opmerkelijk voorstel en wil de hand reiken naar de N-VA. Concreet stelt het Vlaams Belang voor om in Brussel een gezamenlijke lijst Vlaams Belang-N-VA in te dienen voor de Kamer én is de partij bereid het lijsttrekkerschap daarvan aan de huidige N-VA lijsttrekker voor de Kamer te geven. “Het Vlaams Belang zit in de lift en ook N-VA houdt stand in Brussel. We hebben nu een unieke kans om Brusselse electorale geschiedenis te schrijven en een Nederlandstalige op eigen kracht naar de Kamer te sturen, die daar dan niet zou zitten bij gratie van een Franstalige partij. We zijn het aan de Vlamingen verschuldigd om die kans niet te laten liggen. Daarom reiken wij de hand naar de N-VA,” klinkt het bij De Brabandere. 

Ik hoop dat Theo Francken zijn partij aanspoort om consequent te zijn en deze kans niet te laten liggen

Tom Van Grieken

Voorzitter, Vlaams Belang

Ook Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken steunt het voorstel en verwijst naar eerdere uitspraken van Theo Francken: “Het is Theo Francken die te pas en te onpas herhaalt dat we geen lijsten zouden mogen indienen voor de Kamer. Dat is natuurlijk onzin. In Brussel zit de situatie echter anders in elkaar. In Vlaanderen kunnen zowel N-VA als Vlaams Belang op eigen kracht Kamerzetels veroveren, terwijl dat in Brussel quasi onmogelijk is.”

Hij vervolgt: “In het geval van Brussel moeten we dus durven denken aan het grotere belang. Dat wil zeggen: een gezamenlijke Kamerlijst VB-N-VA in plaats van elk apart.  Om aan te tonen dat het ons menens is, zijn we zelfs bereid om de reeds aangeduide N-VA lijsttrekker te behouden, op voorwaarde dat het Vlaams Belang de helft van de andere plaatsen mag invullen. Ik hoop dat Francken zijn partij aanspoort om consequent te zijn en deze kans niet laat liggen.”