Vlaams Belang misnoegd over “draconische jojo-regels waarvan regering zelf toegaf dat ze niet werken”

24 mrt 2021 | Nieuws

Het Vlaams Belang is niet te spreken over de nieuwe maatregelen die het Overlegcomité heeft gecommuniceerd woensdag. Volgens de partij kiezen de regeringen ervoor om de burgers psychologisch te intimideren in plaats van maatregelen te treffen die werken. “We weten dat de winkels, kappers en dergelijke geen broeihaarden zijn, en Frank Vandenbroucke gaf dat ook al met zoveel woorden toe. Dit begint stilletjesaan op tirannie te lijken! Er moet minder geknoeid en meer gevaccineerd worden in plaats van alle verantwoordelijkheid opnieuw op de burgers en het bedrijfsleven te schuiven.”

De contactberoepen zoals de kappers moeten dit weekend opnieuw sluiten na amper een maand open te zijn geweest. Andere ‘niet-essentiële’ zaken kunnen nog open blijven, maar dit enkel op afspraak en met maximaal 50 klanten. Ook de scholen gaan op slot. Volgens het Vlaams Belang zijn deze nieuwe (of hernieuwde) regels echter niet te verantwoorden uit medisch oogpunt, maar dienen ze opnieuw hetzelfde doel zoals Frank Vandenbroucke (Vooruit) in november illustreerde: “Winkelen is in feite geen groot risico. [Maar] je moet echt een schokeffect krijgen.”

Vlaams Belang wijst die denkpiste echter resoluut af. “Het moet gedaan zijn met onze burgers te behandelen als onwetende kinderen”, aldus Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Alle coronaregels moeten transparant zijn en medisch verantwoord. Het lijkt er echter meer en meer op dat De Croo en co omgekeerde criteria hanteren: qua pandemiebestrijding moet het op niks slaan en niemand mag weten waarom de maatregelen worden genomen. Genoeg is genoeg!” 

“Meer vaccins en tests in plaats van regels die niet werken” 

Tom Van Grieken

Voorzitter Vlaams Belang

Fractieleider in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang) hamert verder op dit gebrek aan transparantie. “We weten dat de kappers en winkels een zeer beperkt gezondheidsrisico met zich meebrengen, zeker na de gigantische veiligheidsmaatregelen die de ondernemers en werknemers namen”, aldus Pas. “Dus, premier De Croo, ‘show us the numbers! Toon ons het wetenschappelijk onderzoek achter de maatregelen, want onze ondernemers en werknemers zijn aan het eind van hun Latijn.”

De partij hamert er ten slotte op dat men moet inzetten op “vaccineren, vaccineren, vaccineren”, zo besluit Van Grieken. “Er ligt een overschot van bijna 600.000 vaccins te wachten op toediening terwijl we opnieuw gans het land sluiten met maatregelen die geen medisch nut hebben. Nu is het moment om sneller en meer – ook op zondag – te vaccineren en de testcapaciteit (PCR) drastisch te verhogen, dit aangevuld met zelftesten. Zo komen we hieruit, niet met de pestmaatregelen van het Overlegcomité.”

⬛