Vlaams Belang maakt topkandidaten Brusselse lijsten bekend

29 jan 2024 | Nieuws

De Brusselse afdeling van het Vlaams Belang maakte op zijn nieuwjaarsreceptie vandaag de eerste topkandidaten voor de verkiezingen van 9 juni 2024 bekend. De Brusselse lijst zal getrokken worden door huidig senator Bob De Brabandere en hij krijgt er versterking van onderneemster Sonja Hoylaerts, die de tweede plaats zal bekleden. De top drie wordt er afgesloten door Edmond Jonckheere, momenteel fractiesecretaris voor de partij in het Brussels Parlement. Dominiek Lootens, momenteel Brussels Parlementslid, zal aan de kop van de lijst voor het Vlaams Parlement staan.

De Brusselse afdeling van het Vlaams Belang is de laatste om zijn topplaatsen bekend te maken, maar daar moet niets achter gezocht worden. “In Brussel varen we door de unieke electorale situatie onze eigen weg. Ik ben bijzonder trots op het team waarmee we ons in juni aan de kiezer presenteren,” klinkt het bij De Brabandere.

Zelf draait hij al even achter de schermen mee bij de partij, waar hij in het verleden medewerker was van de Brusselse fractie en politiek secretaris van Tom Van Grieken. Momenteel is hij gecoöpteerd senator en partijbestuurslid en zal hij de lijst voor het Brussels Parlement trekken. “De taak van het Vlaams Belang? De stem van de Brusselaar luid laten horen. In deze stad worden nog veel te veel problemen onder de politiek correcte mat geveegd. Het is de taak van het Vlaams Belang om dat als luidspreker van de gewone Brusselaar niet meer toe te staan. Wie de thema’s van de verkiezingen wil kennen, moet hier maar over straat wandelen en die ziet ze: vuiligheid, veiligheid en vervreemding”, aldus De Brabandere.

Op plaats twee vinden we Sonja Hoylaerts terug. Zij is een onderneemster in hart en nieren en heeft tal van (horeca-)zaken in en rond Brussel met haar eigen handen opgebouwd. “De problemen die het leven van de mensen in Brussel dagelijks bemoeilijken, treffen ook de ondernemers. Netheid, veiligheid en een vlotte mobiliteit zijn immers noodzakelijk voor een goed ondernemersklimaat. Het is een open deur intrappen om te stellen dat precies die zaken in Brussel helemaal fout lopen”, klinkt het bij Hoylaerts.

Wie de thema’s van de verkiezingen wil kennen moet hier maar over straat wandelen en die ziet ze

Bob De Brabandere

Senator, Vlaams Belang

De 28 jarige Edmond Jonckheere zal vanop plaats drie dingen naar de steun van de kiezer. Als tiener was hij al gebeten door de politieke microbe, vandaag zet hij die passie om in de praktijk. Jonckheere: “Zorgenloos jong zijn in Brussel is niet meer vanzelfsprekend. Op korte tijd heb ik mijn stad zorgwekkend zien veranderen. Neem bijvoorbeeld de metro: jongeren hoeven weinig tot niets te betalen, maar het krapuul en de drugsgebruikers krijgen ze er ook gratis bij. Nemen ze de wagen, dan staan ze in kunstmatig gecreëerde files.”  Hij vervolgt: “Willen we dat jongeren in Brussel blijven wonen, dan zullen we ervoor moeten zorgen dat de stad van morgen weer leefbaar en aantrekkelijk wordt.”

De lijst voor het Vlaams Parlement zal tenslotte getrokken worden door de ervaren Dominiek Lootens, die momenteel de sterkhouder is van de partij in het Brussels Parlement. “Ik kan intussen wel stellen dat ik de situatie in Brussel héél goed ken”, aldus Lootens. “Ik wil de ervaring die ik heb opgedaan gebruiken om de problemen van Brussel ook in het Vlaams Parlement meer in de schijnwerpers te zetten: de grote druk op het Nederlandstalig onderwijs, de vaak totaal onbestaande tweetalige dienstverlening in de ziekenhuizen en zelfs aan het gemeenteloket. De lijst aan thema’s die meer aandacht verdienen in Vlaanderen is zo lang, dat ik vrees dat een legislatuur van vijf jaar lang niet genoeg zal blijken.”   

De lijsttrekker voor de Kamer, alsook de resterende kandidaten, zal de partij op een later tijdstip bekend maken.