Vlaams Belang laakt “gebrek aan ernst” over terreurdreiging

26 okt 2023 | Nieuws

Het Vlaams Belang veroordeelt fel “het gebrek aan ernst” waarmee de terroristische dreiging in het land wordt aangepakt. De Palestijnse asielzoeker die gisteren opgepakt werd omdat hij dreigde met een aanslag, werd na zijn verhoor vandaag meteen weer vrijgelaten. “Hoe is het mogelijk dat er zo achteloos wordt omgesprongen met onze veiligheid?”, zegt voorzitter Tom Van Grieken. “En dat terwijl het dreigingsniveau nog steeds op 3 staat. Er zou geen sprake van mogen zijn dat zulke individuen hun recht op asiel behouden.”

De 23-jarige Mohammed A. vroeg op 26 september asiel aan in ons land. De dag erop zou hij zich opnieuw komen melden, maar dat gebeurde niet. Afgelopen dinsdag kwam hij plots wel opnieuw opdagen en beweerde hij dat hij wilde sterven als martelaar. Daarop werd de man geseind en hij kon uiteindelijk gisteren gearresteerd worden in Anderlecht. Maar vandaag werd hij volgens het parket alweer vrijgelaten omdat er geen banden zouden zijn met terroristische activiteiten.

Er zou geen sprake van mogen zijn dat zulke individuen hun recht op asiel behouden

Tom Van Grieken

Voorzitter, Vlaams Belang

“Hoe kan het dat het dreigingsniveau in ons land op 3 staat, maar een asielzoeker die ermee dreigt een aanslag te plegen niet serieus genomen wordt?”, vraagt Van Grieken zich af. “Het regende de afgelopen dagen stoere verklaringen vanuit de federale regering, maar in de praktijk blijft even achteloos omgesprongen worden met onze veiligheid.”

Het Vlaams Belang vindt het onaanvaardbaar dat asielzoekers die op een of andere manier te kennen geven sympathie te hebben voor terrorisme of zelf een terroristische activiteit plannen, hun vrijheid en recht op asiel behouden. “Zulke individuen moeten onmiddellijk in hechtenis worden geplaatst of naar een gesloten centrum worden overgeplaatst”, besluit Van Grieken. “Er zou ook geen sprake van mogen zijn dat zij hun recht op asiel behouden. Het Vlaams Belang zal de Vivaldi-regering hierover zo snel mogelijk aan de tand voelen.”