Vlaams Belang: “In Nagorno-Karabach ontpopt Turkije zich alweer als schurkenstaat”

02 okt 2020 | Nieuws

“De Turkse sultan Recep Tayyip Erdoğan schrikt er niet voor terug Jihadi-strijders in te zetten om de Zuid-Kaukasische regio etnisch te zuiveren”, zo reageert Kamerlid Ellen Samyn (Vlaams Belang) op het geweld in de regio. “De internationale gemeenschap moet hiertegen ageren en verder gaan dan enkel wat bezorgdheid uiten.” Het Vlaams Belang wil dat de VN, de EU en de NAVO streng optreden tegen Turkije.

De regio Nagorno-Karabach, die een overwegend Armeense en christelijke bevolking heeft, is al vele jaren een doorn in het oog van de autoritaire staat Azerbeidzjan, dewelke overwegend islamitisch is. Het vormt het decor van een geopolitiek conflict waarbij grote economische belangen spelen, maar dus ook een botsing van culturen. De voorbije dagen was er de grootste escalatie van geweld in ruim 25 jaar. Het militair krachtigere Azerbeidjan zag haar momentum voor een aanval, met onder meer bombardementen op burgers, zeker nu de landen die normaal bemiddelen (VS, Frankrijk en Rusland) met presidentsverkiezingen en de coronacrisis andere katten te geselen hebben.

Samyn (VB): “De Verenigde Naties moeten Turkije ten strengste veroordelen, maar ook de NAVO moet optreden

Vast staat dat het met Azerbeidjan geallieerde Turkije reeds enkele dagen voor de aanval een huurleger van Libische en Syrische jihadistrijders naar de regio heeft gestuurd. “Erdogan wil de droom van zijn voorvaderen verwezenlijken en Armenië van de kaart vegen”, aldus nog Samyn. Het brengt de herinnering aan de genocide die Erdogan schaamteloos ontkent, akelig dichtbij. De VN-veiligheidsraad boog zich ondertussen achter gesloten deuren over de kwestie, en uitte vervolgens haar bezorgdheid’. “Geen verrassing, deze instelling bevindt zich blijkbaar in een chronische staat van bezorgdheid, dat tegelijk veel op apathie lijkt.”

Ellen Samyn richtte dan ook vragen over dit alles aan de minister van Buitenlandse Zaken. “De Verenigde Naties moeten de strengste veroordeling uitspreken, maar ook de NAVO mag niet de andere kant uitkijken en toelaten dat één van haar leden een partnerschapsland onder vuur neemt. Turkije moest al lang uit de NAVO gezet zijn”, besluit Samyn. “Het Vlaams Belang schaart zich resoluut aan de zijde van het Armeense volk, dat Ottomaanse, Perzische en Sovjet-overheersing overleefde, en ook nu standvastig zal volhouden!”

Het Vlaams Belang betreurt dat Artsakh reeds jarenlang het mikpunt is van militaire acties en we betreuren en...

Publiée par Ellen Samyn sur Jeudi 1 octobre 2020