Vlaams Belang eist grondig plan van aanpak na nieuwe beelden van geweld tegen politie

21 mei 2020 | Nieuws

Gisterenavond doken nieuwe beelden op van grof geweld tegen politieagenten in Anderlecht. Volgens Vlaams Belang is het al lang vijf over twaalf en moeten er zo snel mogelijk conclusies getrokken worden. “In wijken waar agenten niet meer veilig zijn, is niemand meer veilig. Om een Franse ex-president te parafraseren: het is tijd om er – echt met de hogedrukreiniger door te gaan en deze wijken op te kuisen.” De partij eist dat er zeer snel een plan van aanpak komt komt.

In een filmpje dat inmiddels druk gedeeld werd op sociale media is te zien hoe agenten tijdens de arrestatie van een verdachte van zware feiten geschopt en geslagen worden door omstaanders. Een van de twee betrokken politie-inspecteurs raakte zwaargewond bij de arrestatie. Het gaat om de man die op het filmpje een trap in het aangezicht krijgt en er een hersenschudding en gebroken neus aan overhield. De politievakbond VSOA deelde de beelden bewust om deze problematiek onder de aandacht te brengen.  

 

 

Vlaams Belang wil in aanpaksplan instrumenten uit New York onder Giuliani injecteren

 

Ook het Vlaams Belang deelde de beelden. Onder andere Brussels Vlaams Belang-voorzitter en senator Bob De Brabandere reageerde fors na het zien van het videomateriaal. “In wijken waar agenten niet meer veilig zijn, is niemand meer veilig”, zo liet De Brabandere optekenen. “Om een Franse ex-president te parafraseren: het is tijd om er – echt – met de hogedrukreiniger door te gaan en deze wijken op te kuisen.” De Brabandere maakt tevens de vergelijking met New York. “Van 1994 tot 2001 werd er daar door burgemeester Rudy Giuliani en zijn politiecommissaris William Bratton  een harde aanpak ingezet, waarbij gebruik werd gemaakt van instrumenten en concepten als ‘zero tolerance’, ‘fixing broken windows’ en ‘intelligence-led polici ng’. Dat leidde tot een spectaculaire daling van de criminaliteit. Men moet voor Brussel ook zo een plan uitwerken”.

De partij, die zichzelf altijd al “duidelijk aan de kant van de politie” heeft gepositioneerd, waarschuwt echter dat de Brusselse politiek het nog steeds niet aandurft om de “werkelijke schuldigen aan te duiden en hard aan te pakken”. De recente aankondiging dat er op vraag van de socialistische Brusselse parlementsleden Hilde Sabbe en Els Rochette (one.Brussels/sp.a) hoorzittingen zouden georganiseerd worden in het Brussels Parlement, naar eigen zeggen “om na te gaan waar het fout loopt tussen politie en ‘jongeren’ die rellen”, zijn daar volgens de partij het beste bewijs van. 

 

Brussels Parlementslid Dominiek Lootens-Stael is dan ook van oordeel “dat men geen tijd moet verliezen met hoorzittingen met de politie op de beklaagdenbank, maar zo snel mogelijk werk moet maken van een plan van aanpak om dit soort zaken in de toekomst te voorkomen. Met een uitgewerkt plan moet de Brusselse politiek maar meer middelen naar de politie laten vloeien want dit beïnvloedt de levenskwaliteit van alle Brusselaars.”

 

Ortwin Depoortere, voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken in de Kamer voor Vlaams Belang, treedt zijn Brusselse collega’s bij. “Ook in de Kamer zullen wij hard op tafel kloppen om de Brusselse politie de steun te geven die ze verdienen”, luidt het. “We zien het resultaat van jarenlang soft wanbeleid: zones waar de politie vogelvrij is verklaard. Als de Brusselse machthebbers de andere kant op kijken, moet binnenlandminister Pieter De Crem (CD&V) maar de koe bij de hoorns vatten. Hoog tijd dat de angst van kamp verandert.”