Vlaams Belang Brussel zet vraagtekens bij nieuw coronabeleid gewest
Nadat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vorige week steeds meer onder druk kwam iets te doen aan de stijgende coronacijfers, werd de provinciale crisiscel de arm omgewrongen en gedwongen sneller als voorzien maatregelen te treffen. Het Vlaams Belang stelt zich echter een aantal vragen bij de inderhaast genomen maatregelen en viseert daarbij ook de rol van minister-president Rudi Vervoort (PS) die “vooral uitblinkt in onzichtbaarheid”.
“We hebben ons eerder vragen gesteld bij een veralgemeende mondmaskerplicht, we zijn blij dat die verdwijnt want dat is zinloos op niet-drukke plaatsen”, stelt Brussels Vlaams Belang-voorzitter Bob De Brabandere. “Maar nog steeds wordt het echte probleem allesbehalve aangepakt. Men gaat nu cafés vroeger sluiten en dat treft nogmaals de horeca hard, maar aan overtredend gedrag wordt amper iets gedaan, zeker in bepaalde wijken. Tot zolang dat niet gebeurt, is al het andere nagenoeg nutteloos én schadelijk voor de economie. Het is geen toeval dat Sint-Joost-ten-Node de hoogste besmettingsratio’s heeft. Het is onbegrijpelijk dat er zo ondoeltreffend wordt opgetreden en dat vooral Vervoort uitblinkt in onzichtbaarheid.”
Senator Bob De Brabandere: “We moeten gerichter gaan werken en niet onze volledige economie platleggen en iedereen straffen”
Vorige week getuigde medisch expert Steven Van Gucht (Sciensano) nog in Het Laatste Nieuws dat hij zeer ongerust is over hoe in sommige Brusselse wijken duchtig handjes wordt geschud en de mondmaskers pas weer opgaan na een lange en luidruchtige babbel in een groepje op straat. Het Vlaams Belang beaamt dit herhaalt eerdere pleidooien voor een efficiëntere aanpak. “Men zou de besmettingen en het gedrag op wijkniveau kunnen bekijken”, aldus nog De Brabandere. “En daar, indien bewustmaking niet helpt lokaal, strenge maatregelen treffen. We moeten dus gerichter werken en niet onze economie platleggen of het volledige gewest straffen voor het gedrag van enkelingen. Levenskwaliteit is immers ook belangrijk!”
Ook de testsnelheid moet omhoog, vindt de rechts-nationalistische partij. “Het duurt nu nog steeds veel te lang voor mensen zich kunnen laten testen”, vertelt Brussels fractievoorzitter voor het Vlaams Belang, Dominiek Lootens-Stael. “Het probleem van de afdoende testcapaciteit in Brussel sleept reeds maanden aan. We hebben midden in de zomer nog het voorstel van een teststraat zoals die bestaat in Antwerpen gelanceerd. Niet alleen minister-president Vervoort blijft hierin aanmodderen, maar ook gezondheidsminister Alain Maron (Ecolo) krijgt zijn zaakjes niet op orde. Elke Van den Brandt (Groen) die samen met Maron verantwoordelijk is, ontloopt haar verantwoordelijkheid al helemaal en stopt zich weg.”