Vlaams Belang Brussel vraagt gewestelijke regeling hoofddoekenverbod.

16 sep 2020 | Persberichten

De linkse partijen zijn verdeeld over de vraag of islamitische hoofddoeken in het openbaar ambt moeten kunnen worden toegelaten. Na het Vlaams Belang willen ook MR en DéFI daar immers een stokje voor steken. Het Vlaams Belang vindt de kwestie onbespreekbaar en stelde reeds twee weken geleden een gewestelijk hoofddoekenverbod voor. De partij herhaalt dat pleidooi.

De linkse bestuurspartijen in Brussel zijn verdeeld over de kwestie of islamitische hoofddoeken al of niet mogen gedragen worden door ambtenaren tijdens de uitoefening van hun taak. Volgens het Vlaams Belang komt het neutraliteitsbeginsel, waarvoor progressieven normaliter sterk ijveren, onder druk van krachten die de islamitische kiezer willen paaien. Extreemlinks grijpt dit aan om in verschillende Brusselse gemeenten stokken in de wielen te steken van de bestuursmeerderheden. In Sint-Jans-Molenbeek werd de beslissing afgeleid naar een werkgroep. De kwestie werd nu ook op de agenda van de Schaarbeekse gemeenteraad geplaatst.

De Brabandere (VB) bepleit gewestelijk hoofddoekenverbod: “Het enige dat anachronistisch is, is een absolute religieuze verplichting op de hoofddoek zelf.”

“Wij hebben de vraag om een gewestelijke regeling reeds op de agenda geplaatst”, stelt Vlaams Belangfractievoorzitter in het Brussels parlement, Dominiek Lootens-Stael“We steunen elk voorstel van partijen die een wettelijke gewestelijke regeling willen op een verbod ter bescherming van de neutraliteit. We zijn het eens met partijen die willen vermijden dat lokale besturen onder druk komen en op eigen houtje kunnen beslissen over de invulling van de neutraliteit in de openbare dienstverlening.” 

“We herhalen dat een uitgesproken politiek-religieus symbool niet kan bij een neutrale overheid”zegt ook senator Bob De Brabandere, voorzitter van Vlaams Belang Brussel. “En dat heeft niets te maken met een zogenaamd anachronistisch antiklerikalisme of een rabiate islamofobie zoals sommigen willen suggereren. Het enige dat anachronistisch is, is de religieuze verplichting op de hoofddoek zelf.”