Vlaams Belang Brussel vraag gewestelijke regeling hoofddoekenverbod

10 nov 2020 | Column

De linkse partijen zijn verdeeld over de vraag of islamitische hoofddoeken in het openbaar ambt moeten kunnen worden toegelaten. Na het Vlaams Belang willen nu ook MR en DéFI daar immers een stokje voor steken. Het Vlaams Belang vindt de kwestie onbespreekbaar en stelde reeds begin september een gewestelijk verbod voor.

De linkse bestuurspartijen in Brussel zijn verdeeld over de kwestie of islamitische hoofddoeken al of niet mogen gedragen worden door ambtenaren tijdens de uitoefening van hun taak. Volgens het Vlaams Belang komt het neutraliteitsbeginsel, waarvoor progressieven normaliter sterk ijveren, onder druk “van krachten die de islamitische kiezer willen paaien”. Extreemlinks grijpt dit aan om in verschillende Brusselse gemeenten stokken in de wielen te steken van de bestuursmeerderheden. In Sint-Jans-Molenbeek werd de beslissing afgeleid naar een werkgroep. De kwestie werd nu ook op de agenda van de Schaarbeekse gemeenteraad geplaatst en wordt ook in Anderlecht in een werkgroep besproken.

Dominiek Lootens-Stael voegt hieraan toe: “Wij hebben de vraag om een gewestelijke regeling reeds op de agenda geplaatst. We steunen elk voorstel van partijen die een wettelijke gewestelijke regeling willen op een verbod ter bescherming van de neutraliteit. We zijn het eens met partijen die willen vermijden dat lokale besturen onder druk komen en op eigen houtje kunnen beslissen over de invulling van de neutraliteit in de openbare dienstverlening.”

“Voor het Vlaams Belang is het duidelijk dat een uitgesproken politiek-religieus symbool niet kan bij een neutrale overheid. Dat heeft niets te maken met een zogenaamd anachronistisch antiklerikalisme of een rabiate islamofobie zoals sommigen willen suggereren. Het enige dat anachronistisch is, is de religieuze verplichting op de hoofddoek zelf.”, zegt Bob De Brabandere. We blijven waakzaam en zullen iedere poging tot misbruik van de vrijheden aan het licht brengen. Dat is de strijd die het Vlaams Belang voert, de strijd in naam van iedere burger die niet in een islamitisch Brussel wil wonen.

“Voor het Vlaams Belang is het duidelijk dat een uitgesproken politiek-religieus symbool niet kan bij een neutrale overheid”

Bob De Brabandere

Senator en voorzitter Vlaams Belang Brussel

Brussel vervreemdt aan sneltreinvaart en de cijfers spreken voor zich...

Publiée par Vlaams Belang Brussel sur Lundi 9 novembre 2020