“Verscherpte maatregelen tegen terreur ook hier dringend nodig”
30 okt 2020 | Nieuws
Het Vlaams Belang roept op tot verscherpte maatregelen tegen terreur. Net zoals na de aanslagen van 22 maart 2016, beperkt de bestrijding van islamterreur zich in België voornamelijk tot verbaal spierballengerol. “Na de recente tragedies in Frankrijk moeten ook hier daden bij de woorden gevoegd worden om de bevolking te beschermen”, stelt Kamerlid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang).
Frankrijk beleeft zwarte dagen. Niet enkel wordt het zwaar getroffen door het verwoestend virus uit China, het wordt nu ook nog geteisterd door de terreuruitwassen van de multicultuur. Op 29 oktober onthoofdde een via het bootmigranteneiland Lampedusa aangespoelde Tunesiër in Nice enkele kerkgangers. Het dood en verderf, korte tijd eerder gezaaid door een bloeddorstige 18-jarige Tsjetsjeen, diende daarbij als voorbeeld.
“Voorzichtigheid geboden, laksheid uit den boze”
Voorzitter commissie Binnenlandse Zaken in de Kamer van Volksvertegenwoordigers, Vlaams Belang
In Frankrijk is het nu, wat bestrijding van terreur betreft, alle hens aan dek. “En regent het in Parijs, dan druppelt het in Brussel, zou je denken. Maar niet wat dit betreft, blijkbaar”, reageert Depoortere. “Voor de tweede week op rij werd in het federale parlement een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van het islamgeweld. Maar daar blijft het dan ook bij. Dit mag niet het geval zijn.”
“En wat er al zeker niet zit aan te komen, zijn nieuwe maatregelen om het islamextremisme in dit land met wortel en tak uit te roeien”, vervolgt Depoortere. “Ik stelde hierover vragen aan minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V)”. De regering Michel had na de aanslagen van 22 maart 2016 al een ‘bazooka‘ aan maatregelen tegen terreur beloofd, maar daarvan kwam uiteindelijk nagenoeg niets in huis. Zo werd de noodtoestand nooit in de Grondwet gedefinieerd, kunnen potentiële terroristen nog steeds niet preventief worden opgesloten en is het tekort aan agenten allesbehalve weggewerkt.
“Nochtans zijn verscherpte maatregelen tegen terreur echt nodig”, besluit Depoortere. “De aanslagen in Frankrijk kunnen internationaal snel uitbreiden. Praktische en duidelijke maatregelen dringen zich dus op. De democratie wordt niet verkracht maar juist beschermd wanneer mogelijke terroristen preventief in hechtenis kunnen worden genomen. Het is de kerntaak van de overheid om de bevolking te beschermen tegen diegenen die de rechtsstaat kapot willen”.