Verhoging prijs NMBS-tickets “zeer slecht idee”

19 sep 2022 | Nieuws

Het Vlaams Belang verzet zich tegen de geplande prijsverhoging van de NMBS-tickets. De directie van de vervoersmaatschappij wil de prijzen met maar liefst 10% verhogen. “Is dit het signaal dat we willen geven aan onze mensen die verdrinken in de facturen? Ze nog wat dieper doen krabben in hun portefeuille? En op deze manier gaan we natuurlijk niet meer mensen de auto laten staan ten voordele van de trein.”

De prijsverhoging die de NMBS-directie plant een prijsstijging van 9,73 procent in totaal. Die opslag geldt voor de abonnementen. De tarieven van het NMBS-deel in de algemene openbaarvervoerkaarten City Pass in Antwerpen en Gent stijgen zelfs met een forse 12,5 procent. Het Vlaams Belang roept de raad van bestuur ten stelligste op om het voorstel af te keuren.

“De timing van dit voorstel kon niet meer ongevoelig zijn”, reageert Kamerlid Frank Troosters. “Op een moment waarbij onze mensen aan het verdrinken zijn in hun energiefacturen en ze zich al blauw mochten betalen aan de pomp, wil de NMBS-directie een van de weinige alternatieven fors duurder maken. Dat terwijl de tickets op dit moment niet eens zo goedkoop of aantrekkelijk zijn: een retourticket Gent-Brussel, niet zo ver dus, kost al nagenoeg 20 euro. Als er een iets moet gebeuren nu, is het dus net verlagen van de ticketprijzen.”

Op die manier wil het Vlaams Belang van het openbaar vervoer een volwaardig alternatief maken. “Ook de veiligheid moet er dringend op vooruit door meer gespecialiseerd veiligheidspersoneel”, besluit Troosters. “En we kunnen dit allemaal financieren door zwartrijden meer doeltreffend en hoger te beboeten.”