Vechtpartijen naar aanleiding van Turkse verkiezingen: “Schaf dubbele nationaliteit af!”

02 mei 2023 | Nieuws

Het afgelopen weekend zijn er in Antwerpen verschillende vechtpartijen uitgebroken tussen Turken en Koerden naar aanleiding van de Turkse verkiezingen. “Dit soort geweld hoort niet thuis in onze straten”, zegt partijvoorzitter Tom Van Grieken. “Door gans de wereld naar hier te halen, worden ook buitenlandse conflicten geïmporteerd. De dubbele nationaliteit moet dan ook zo snel mogelijk afgeschaft worden.” 

In Turkije vinden er op 14 mei verkiezingen plaats voor zowel het presidentschap als voor het parlement, waarvoor naar schatting ook 3,4 miljoen Turken in het buitenland mogen stemmen. In ons land kan dat negen dagen lang op verschillende locaties, zowel in Brussel, Antwerpen als in Hasselt. De Turken in België gaan traditioneel massaal stemmen en bij de presidentsverkiezingen in 2018 daagde meer dan de helft van de stemgerechtigden op. 74,8 procent van hen stemde toen voor president Recep Tayyip Erdogan, wat de hoogste score in Europa was. Dit jaar belooft het echter een spannende strijd worden, wat ook de gemoederen doet oplaaien.

Turkse verkiezingsstrijd moet in Turkije uitgevochten worden

Tom Van Grieken

Voorzitter, Vlaams Belang

Zo braken er in Antwerpen verschillende vechtpartijen uit tussen Turken en Koerden, waarbij de lokale politie moest tussenbeide komen. Ook in Amsterdam vonden er gelijkaardige incidenten plaats.  “Dit soort geweld hoort niet thuis in onze straten”, zegt Van Grieken. “De Turkse verkiezingsstrijd moet in Turkije uitgevochten en niet hier. Het liefst geweldvrij in het stemhokje.”

Het Vlaams Belang pleit daarom voor de afschaffing van de dubbele nationaliteit. “Door gans de wereld naar hier te halen, worden ook buitenlandse conflicten geïmporteerd”, aldus Van Grieken. “Wie Vlaming onder de Vlamingen wil zijn, bouwt mee het Vlaanderen van morgen. Wie echter de voorkeur geeft aan de Turkse nationaliteit, kan dit het best doen in Turkije.”