Van Ranst bijna minister: “Nieuwe politieke cultuur onbestaande”
Het Vlaams Belang stelt vast dat voor de nieuwe lichting politici van traditionele partijen, genre sp.a-voorzitter Conner Rousseau, nieuwe politieke cultuur een leeg begrip is. “De vraag die tv-figuur Marc Van Ranst van Rousseau kreeg om minister te worden, toont dit perfect aan”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang). “Volledig in de paars-groene traditie hoefde Van Ranst hiervoor niet eens verkozen te zijn – net als Frank Vandenbroucke overigens.”
In een recent Humo-interview geeft Van Ranst toe dat er met Rousseau gesproken is over de post van minister van Volksgezondheid, maar dat hij uiteindelijk niet toehapte, vooral omdat je als politicus “beschimpt, beledigd en uitgespuwd” wordt. “En als geen ander weet Van Ranst daar alles van”, aldus Pas. “Als veel opgevoerde expert pretendeerde hij er voor iedereen te zijn, maar de man kon wel niet laten om het Vlaams Belang en de N-VA, samen toch goed voor bijna de helft van het Vlaamse electoraat, voortdurend te beschimpen, te beledigen en te bespuwen.”
“Voor de volksgezondheid is het beter dat Rousseau en Van Ranst zich voortaan enkel nog toeleggen op het draaien van bordjes bij het Rad Van Fortuin”
“Het geeft te denken dat uitgerekend Marc Van Ranst het aanbod kreeg om de belangrijke functie van minister van Volksgezondheid te bekleden”, vervolgt Pas. “Tenslotte bewonderde die man de nefaste heimelijke Chinese aanpak van het virus en loog hij de bevolking maandenlang voor over het nut van mondmaskers.” Het Vlaams Belang kan er enkel akte van nemen dat dergelijke bedenkingen voor Conner Rousseau niet spelen wanneer hij gebruik kan maken van de bekendheid van iemand die, net als hijzelf, dagelijks op televisie komt. “Zelfs al is het maar om letterbordjes om te draaien bij het Rad Van Fortuin, een voor een professor heel vernederende bezigheid en overigens bijzonder respectloos naar de Leuvense Universiteit toe.”
In de paars-groene regeringsverklaring staat de nieuwe politieke cultuur, het op een andere wijze aan politiek doen, aangestipt als een prioriteit. “Rousseau stond ervoor te applaudisseren, maar uiteindelijk zal er ook nu weer niets fundamenteels veranderen”, besluit Pas. Het Vlaams Belang wijst in dit kader onder meer naar de schaamteloze uitbreiding van de kabinetten en naar de niet democratisch verkozen regeringsleden. Waar Van Ranst dus bijna ook eentje van was.