Vaccinaties: “Er bestaat geen strategie, alleen maar aankondigingen”

20 jan 2021 | Nieuws

Het Vlaams Belang eist van de federale regering helderheid en transparantie wat de vaccinatiecampagne betreft. “Niemand is geholpen met beloftes die toch niet kunnen worden nagekomen”, zegt Kamerlid Dominiek Sneppe (Vlaams Belang). “Ook al is er wat de vaccinaties betreft al veelvuldig geblunderd, de mensen hebben recht op correcte informatie en op realistische streefdata.”

“De Belgische corona-aanpak is van in het prille begin gekenmerkt geweest door platte leugens, gebroken beloftes en valse hoop”, aldus Sneppe. “Dat was zo met de mondmaskers en met de testen, en dat is nu met de vaccinaties helaas niet anders.” Het oorspronkelijke aantal van 35.000 vaccins voor het ziekenhuispersoneel zou wegens een productievertraging sterk verminderd worden. Vervolgens bleek het slechts om 7.000 inentingen minder te gaan. Maar gisteren klonk het plots dat alleen nog die vaccins die uit de diepvriezer zijn gehaald worden toegediend.

“Van een doordachte vaccinatiestrategie is geen sprake. Er zijn enkel losse aankondigingen, waar een uur later al op kan worden teruggekomen. Als blijk van het paars-groene respect voor ‘onze helden’ kan het tellen.” 

“Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft de weddenschap die hij aanging met de bevolking, dat de vaccinaties naadloos zouden verlopen, nu al verloren”

Dominiek Sneppe

Parlementslid in de Kamer van Volksvertegenwoordigers, Vlaams Belang

“Dat een degelijke organisatie van de vaccinering voor Belgische regeringen veel te hoog gegrepen is, blijkt overigens niet alleen uit het tekort aan vaccins”, vult Kamerlid Steven Creyelman (Vlaams Belang) aan. “Wraakroepend is ook het huidige gebrek aan vaccinatiespuitjes. Er is een tekort van 8 miljoen stuks.”

Het bedrijf Becton Dickinson Benelux, de marktleider in injectiemiddelen, slaagde er sinds het voorjaar van 2020 nooit in om de Belgische overheid te overtuigen van het belang van vroege bestellingen. “Gouverner, c’est prévoir, maar door de problemen niet te voorzien ging veel kostbare tijd verloren. Ondertussen is al een groot deel van het aanbod verdwenen naar andere landen en kan de regering volgens de producenten haar beloftes zeker niet meer inlossen.”

Het Vlaams Belang drong reeds vaak aan op correcte informatie over de vaccinaties. “Enkel zo kan je de mensen perspectieven bieden”, besluit Sneppe. “De paars-groene corona-aanpak leidt enkel tot frustratie, onbegrip en demotivatie.”

⬛