Turkije eist heropstart EU-toetredingsgesprekken in ruil voor NAVO-lidmaatschap Zweden

11 jul 2023 | Nieuws

Vlaams Belang reageert verontwaardigd op de uitspraak vandaag van Turks president Erdogan in de aanloop naar de NAVO-top van Vilnius. Hij zei dat hij het Turkse veto tegen Zweeds NAVO-lidmaatschap pas wil opgeven wanneer de EU de toetredingsgesprekken met Turkije heropstart. “Dit is chantage van het zuiverste soort”, aldus Vlaams Belang-Kamerlid Annick Ponthier. “Hiermee bewijst sultan Erdogan eens te meer dat hij onmogelijk een betrouwbare NAVO-partner kan zijn, laat staan de leider van een EU-lidstaat.”

Het Vlaams Belang is zeer scherp voor de uitlatingen van president Erdogan naar aanleiding van de NAVO-top in Vilnius. Hij koppelt nu het dossier van de Turkse EU-toetredingsgesprekken aan de onderhandelingen over het Zweeds NAVO-lidmaatschap, dat hij met een veto tegenhoudt. “Eerst wrong hij Zweden de arm om met zijn veto inzake de PKK, een wapenembargo en de Gülenisten en nu is het dit weer”, vervolgt Ponthier. “Hij misbruikt gewoonweg zijn vetorecht in de NAVO voor zijn eigen geopolitieke ambities en gijzelt daarmee het hele bondgenootschap.”

Stop de EU-toetredingsgesprekken definitief en zet Erdogan uit de NAVO

Annick Ponthier

Kamerlid, Vlaams Belang

President Erdogan beargumenteert dat de onderhandelingen over het Turks EU-lidmaatschap nu lang genoeg geduurd hebben, gezien het land al bijna 50 jaar in de wachtkamer zit. Vlaams Belang is echter altijd van mening geweest dat Turkije onmogelijk EU-lid kan worden. “Er is een reden waarom hij nog steeds niet is toegelaten: zijn islamistisch beleid dat de eigen burgers onderdrukt en zijn agressieve imperialisme in het buitenland maken hem ongeschikt om aan de EU-toetredingscriteria van Kopenhagen te voldoen”, stelt Vlaams Belang-Kamerlid Ellen Samyn.

Vlaams Belang is omwille van dit alles zeer kritisch over de toekomstige betrekkingen van Ankara met zowel de NAVO als de EU. “Erdogan is niet in staat een NAVO-partner te zijn, dat blijkt nu weer maar eens”, besluit Samyn. “ Laat staan dat Turkije ooit een partner in de EU kan zijn. Laat deze chantagepolitiek eindelijk een les zijn voor onze politici: stop de EU-toetredingsgesprekken definitief en zet Erdogan uit de NAVO.”