Terrasverwarmers verbieden toppunt van betutteling

07 okt 2022 | Nieuws

De groene partijen organiseren in ons land een energieschaarste waardoor energiefacturen voor gezinnen en ondernemers de pan uitrijzen”, zegt Brussels fractievoorzitter Dominiek Lootens-Stael. “En tegelijk willen ze, met het voornemen van minister van Energie Alain Maron (Ecolo), een verbod op het gebruik van terrasverwarmers in de horeca. Dat is het toppunt van hypocrisiepestbeleid en betutteling.”

Woensdag kondigde Maron aan dat hij wil ijveren voor een gewestelijk verbod op het gebruik van terrasverwarmers zoals dat in sommige Brusselse gemeenten reeds van kracht is. Voor de Ecolominister past dit in het kader van de wereldwijde energiecrisis waarbij we op Brussels niveau, zoals op alle niveaus, op zoek moeten naar zoveel mogelijk manieren om ons energieverbruik te verminderen.

“Maron slaat op vele vlakken de bal mis”, aldus Lootens-Stael. “De energiecrisis is helemaal niet wereldwijd en wordt in ons land veroorzaakt, zowel door het wanbeleid van de EU als door de verkeerde beleidskeuzes van de huidige en vorige Belgische regeringen. Vooral de keuze voor gas en duur gesubsidieerde alternatieve technieken ten nadele van kernenergie en slechte prijsmechanismen doen de Europese prijzen ontsporen. Bovendien is de situatie in dit land op prijsniveau veel slechter dan in sommige buurlanden. En dan is de situatie in Brussel met zijn gemiddeld hogere prijzen nog de slechtste van het land.” 

“Nee aan betutteling”

Dominiek Lootens-Stael

Fractievoorzitter Brussels Parlement, Vlaams Belang

Betutteling igeen oplossing voor de onbetaalbaarheid van de Brusselse energierekening”, aldus nog Lootens-Stael. “Een ondernemer kan zelf wel uitmaken of het voor hem loont terrasverwarming voor zijn klanten in te zetten. Dit is typisch groen pestbeleid. Voor de betaalbaarheid en echte energiemaatregelen die er toe doen, doet deze regering niks.”

“Voordat er een regionaal besluit kan worden genomen, moet er eerst overleg plaatsvinden tussen de sociale partners verenigd in het platform Brupartners en met de horecasector”, besluit Lootens-Stael. “De woordvoerder van de Brusselse Horeca Federatie liet al weten dat zij niet achter het voorstel staan.”