“Strengere bestraffing van seksuele delinquenten nu”

08 mrt 2021 | Nieuws

Door na te laten twee brute verkrachters te bestraffen, gaf een Gentse strafrechter een vreselijk signaal naar potentiële nieuwe verkrachters toe. “Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) wil naar eigen zeggen een strengere bestraffing van dit soort delinquenten, maar dat wou zijn voorganger Koen Geens (CD&V) zogezegd ook al”, zegt Kamerlid Katleen Bury (Vlaams Belang). Wie gelooft deze ministers nog? Hoog tijd dat dergelijke ernstige misdrijven rechtvaardig bestraft worden.”

Recent kregen twee daders van een gruwelijke verkrachting in Gent slechts een straf met uitstel opgelegd. Ze hadden een meisje gedrogeerd en dubbel verkracht, en hadden vervolgens het filmpje hiervan gepost op het internet. “Het is duidelijk dat Justitie niets geleerd heeft uit de vreselijke moord op Julie Van Espen”, aldus Bury. “Nadat dit jonge meisje brutaal werd vermoord door een criminele veelpleger, over wie Justitie had geoordeeld dat hij zonder probleem vrij mocht rondlopen, ging toenmalig Justitieminister Geens zich beraden over een strengere aanpak van seksuele delinquenten. Die strengere aanpak is er nooit gekomen.” 

“Wie met een aantal anderen buiten een pizza eet, krijgt drie maanden effectief, wie op gruwelijke wijze een vrouw verkracht, hoeft niet eens te gaan zitten”

Kathleen Bury

Lid van de Kamer van volksvertegenwoordigers, Vlaams Belang

Het Vlaams Belang eist al decennialang een strengere bestraffing. Voor een verkrachting van een meerderjarige is vijf jaar gevangenis de maximumstraf. Voor bijvoorbeeld een eenvoudige diefstal is de bestraffing net even hoog. “Als antwoord op een vraag die ik hem vorige donderdag in de plenaire vergadering van de Kamer van Volksvertegenwoordigers stelde, gaf Van Quickenborne toe dat de straffen inderdaad te laag liggen”, vervolgt Bury. “De minister zegt daarom het seksueel strafrecht te willen hervormen. En dat is blijkbaar ook de mening van Eerste Minister Alexander De Croo (Open Vld) die naar aanleiding van Internationale Vrouwendag vandaag het Zorgcentrum na Seksueel Geweld in het UZ Gent bezocht.”

Voor het Vlaams Belang mag de aandacht echter niet tot deze ene dag beperkt blijven. “We zullen dit van nabij blijven opvolgen.” Voor het Vlaams Belang is het gebrek aan bestraffing bij dit soort ernstige misdrijven immers absoluut onaanvaardbaar. “Als enige hebben we hier steeds op gehamerd en we zullen dit blijven doen”, besluit Bury. “Een strengere aanpak is een noodzaak en moet er deze keer zonder meer komen. Wat jonge vrouwen en meisjes van een minister van Justitie en een Eerste Minister minstens mogen verwachten, zijn geen verdere loze beloften maar eindelijk daden.”

⬛