“Smeekbede MIVB aanpakken drugsprobleem in metrostations onbeantwoord”

25 nov 2022 | Nieuws

Een hulpkreet van de Brusselse vervoersmaatschappij om een dringend politiek initiatief tegen de steeds toenemende overlast van drugsgebruik en drugshandel in de metrostations wordt beantwoord door de oprichting van een zoveelste taskforce… Dat is de mensen gewoon uitlachen!”, stelt Brussels fractievoorzitter Dominiek Lootens-Stael na het antwoord van Minister voor mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) gehoord te hebben. “Minister-president Rudi Vervoort (PS) moet het veiligheidsbeleid coördineren, maar laat zich opnieuw opvallen door stilzwijgen. Er moet een effectief politieoptreden komen tegen druggebruik en een MIVB-veiligheidsdienst die proactief maar ook repressief kan optreden. Het gedoogbeleid moet stoppen!” 

“Men wil dat meer mensen het openbaar vervoer nemen, het wordt evenwel voor heel veel Brusselaars onmogelijk gemaakt met de wagen te rijden“, benadrukte Lootens-Stael. “Daarom is een veilig en comfortabel openbaar vervoer nodig, niet in het minst voor ouderen en zwakkere gebruikers. Een nultolerantie voor drugshandel en drugsgebruik in de infrastructuur van het metronet lijkt mij een minimale vereiste op het vlak van veiligheidspreventie. De toenemende aanwezigheid van drugsgebruikers in metrostations aan is een bedreiging voor het comfort en de veiligheid van de reizigers. Na 18 uur is het voor velen onmogelijk geworden het openbaar te gebruiken wegens de onveiligheid. De MIVB werkt samen met een aantal hulporganisaties maar wil vooral dat de politie effectief en doortastend ingrijpt en er voor zorgt dat druggebruik en drugshandel verdwijnen uit de stations.

Volgens Lootens-Stael moet er een duidelijk antwoord van minister-president Rudi Vervoort komen: “Vervoort is het hoofd van de regering en heeft bovendien zeer duidelijke taken op het vlak van veiligheidscoördinatie. Hij moet het politiebeleid in de metrostations coördineren en zorgen dat de drugsgebruikers uit de straten en metrostations verdwijnen. Maar hij laat zich niet horen en stuurt zijn collega Van den Brandt vooruit die niet verder komt dan een zoveelste taskforce en overleg.”

Maar ook Van den Brandt en haar voorgangers gaan niet vrijuit volgens Lootens-Stael: “Men heeft in het verleden de MIVB veiligheidsdiensten vleugellam gemaakt . Hun uitgebreide bevoegdheden moeten in ere worden hersteld zodat ook zij samen met de politie proactief en waar nodig repressief kunnen optreden.”