Slechts 14 criminele vreemdelingen uitgeleverd in 2021

22 mrt 2022 | Nieuws

“Niettegenstaande minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) in zijn beleidsnota 2021 inzette op het repatriëren van criminele vreemdelingen, blijkt daar in de realiteit bijzonder weinig van te merken”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas, die hierover de cijfers opvroeg. “Over het volledige jaar 2021 werden slechts 14 criminele vreemdelingen uitgeleverd.”

“Daar waar er in 2017 in één jaar tijd slechts 31 criminele vreemdelingen door België aan het buitenland werden uitgeleverd, de zogenaamde passieve uitlevering, is Van Quickenborne er ondanks al zijn beloftes in geslaagd het in 2021 nog veel slechter te doen met 14 uitleveringen”, aldus Pas. “Alleen in het coronajaar 2020 was het aantal nog lager en werden er 13 criminelen teruggestuurd.” 

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Barbara Pas

Fractievoorzitter Kamer van volksvertegenwoordigers, Vlaams Belang

“In december 2021 nog werd de reeds ettelijke malen aangekondigde belofte van de minister dat alle uitgesproken gevangenisstraffen ook effectief zouden worden uitgevoerd, voor een zoveelste maal uitgesteld. Dit keer naar juni 2022. En momenteel is er op het terrein nog steeds niets veranderd”, merkt Pas tot slot op. “De gevangenissen zitten overvol en bijkomende plaatsen zullen de eerste maanden alvast niet kunnen gecreëerd worden. Op naar een volgende gebroken belofte van Van Quickenborne.”