“Ruim Brussel-Noord nu eindelijk eens op”

02 dec 2021 | Nieuws

Het Vlaams Belang wil dat er korte metten worden gemaakt met zowel de drukkende overlast en criminaliteit als de grote hoeveelheid aan illegalen nabij het Brusselse Noordstation. “De verantwoordelijke ministers doen alsof hun handen gebonden zijn, en de Brusselse PS-burgemeesters durven het échte probleem niet te benoemen: er zijn te veel illegalen in Brussel en dit land. Dát moeten we bij de wortel aanpakken in plaats van aan symptoombestrijding te doen. Geef onze politie dus de toestemming om de illegalen op te pakken, sluit de illegalen op in afwachting van hun uitzetting en zet ze dan ook tenslotte daadwerkelijk uit.”

De burgemeesters van Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node en Evere hebben ermee gedreigd bepaalde ingangen van het Brusselse Noordstation af te sluiten. De burgemeesters zijn de overlast en gevaarlijke situaties rond het station beu en wensen zelfs de federale politie op te vorderen als de federale regering in gebreke blijft en de situatie niet eindelijk afhandelt. De burgemeesters schreven in dit kader een brief aan de verantwoordelijke ministers: Annelies Verlinden (Binnenlandse Zaken – CD&V) en Vincent Van Quickenborne (Justitie – Open Vld) en aan staatssecretaris Sammy Mahdi (Asiel en Migratie – CD&V). 

“De buurt rond Brussel-Noord is al járen een semi-no-go-zone: stop met het gedogen van illegaliteit”

Ortwin Depoortere

Kamerlid, Vlaams Belang

Het Vlaams Belang heeft begrip voor de positie van de Brusselse burgemeesters, klinkt het, maar wil verder gaan “dan enkel symptoombestrijding en het probleem bij de wortel aanpakken”, aldus Kamerlid en voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere (Vlaams Belang). “Want laat ons er geen doekjes omwinden, deze situatie sleept geen dagen, weken of zelfs maanden aan. De buurt rond Brussel-Noord is al járen een gevaarlijke semi-no-go-zone.”

“En wat ook al jaren gekend is, is dat dit te wijten is aan de massale omvang van de groepen transitmigranten en andere illegalen die er rondhangen, met alle gevolgen inzake overlast, drugsincidenten en wapengeweld van dien”, vervolgt Depoortere. “Aan andere Brusselse stations is de toestand vaak ook niet veel beter. De politie moet dan ook kunnen optreden en eindelijk de toestemming krijgen van bovenaf om de illegalen in kwestie op te pakken en te brengen naar gesloten terugkeercentra. Vandaaruit moeten ze één voor één terug naar hun thuisland gevlogen worden.”

“Paars-groen verstopt zich achter het feit dat onkoosjere regimes zoals deze in Eritrea of Soedan hun eigen onderdanen niet willen terugnemen”, besluit Depoortere. “Maar daar kunnen wij niet voor verantwoordelijk gesteld worden. Als de illegalen in kwestie niet terug naar hun thuisland willen en aldaar de transitzone weigeren te verlaten, dan is dat hun keuze, maar niet onze verantwoordelijkheid. Onze verantwoordelijkheid is onze hoofdstad en het volledige land veilig maken en veilig houden. En dat doen we onder meer door illegaliteit te bestrijden.”