Restauratie gevels Justitiepaleis Brussel niet afgerond voor 2030

21 sep 2020 | Persberichten

Wie geboren is na 1987 heeft het Brussels Justitiepaleis aan het Poelaertplein enkel maar gekend met stellingen er rond. Het is intussen reeds 33 jaar geleden dat de stellingen voor de renovatiewerken werden geplaatst. En uit het antwoord van minister van Justitie, belast met de Regie der Gebouwen Koen Geens (CD&V) op een vraag van Vlaams Belang-Kamerlid Katleen Bury blijkt nu dat de renovatie van de gevels nog minstens tot 2030 zal aanslepen.

Aannemers gingen intussen failliet, taskforces kwamen en gingen en de onderhoudskosten lopen de spuigaten uit. Het werk van twee jaar alles nauwkeurig opmeten ging zelfs verloren omdat men bij de Regie der Gebouwen het paswoord voor het computerprogramma kwijt was. En de in 1987 geplaatste stellingen moesten in 2013 zélf gerenoveerd worden, omdat ze er toen al zo lang stonden.

Renovatie Justitiepaleis zal meer dan dubbel zoveel tijd kosten dan bouw zelf

En toch zal het nog minstens tien jaar duren vooraleer de renovatiewerken eindelijk zijn afgerond, zo blijkt nu. Dan gaan de renovatiewerken 43 jaar lang geduurd hebben, ruim het dubbele van de tijd dat het heeft gekost om het paleis te bouwen van 1866 tot 1883. Ondanks de belofte van toenmalig bevoegd minister Jan Jambon (N-VA) dat de renovatiewerken in 2018 zouden aanvatten, is het nog zeker tot het najaar van dit jaar wachten tot enkel nog maar de aanpassingswerken aan de stellingen zullen beginnen… 

“De Regie der Gebouwen streeft er naar om de restauratie van de gevels te voltooien tegen 2030. De kostprijs – los van de torenhoge kosten uit de voorbije decennia – wordt geraamd op meer dan 87 miljoen euro”, zo licht Katleen Bury verder toe. “Het Brusselse Justitiepaleis is intussen verworden tot een voorbeeld van de traagheid en logheid van Justitie, en de verval en de onkunde van het land.

Verder liet minister Geens ook weten dat de broodnodige restauratie van de binnenkant van het Justitiepaleis zo mogelijk nóg langer zal aanslepen. De totale renovatiekost zou naar verluidt rond de 300 à 400 miljoen euro gaan bedragen.