Repatriëring van IS-vrouwen: “Dwaze en gevaarlijke beslissing”

11 jun 2021 | Nieuws

Het Vlaams Belang waarschuwt voor het gevaar voor onze samenleving bij het terugbrengen van de IS-vrouwen naar dit land. “Het argument dat men hen nadat ze hun straf hebben uitgezeten beter zal kunnen opvolgen, is vals”, zei Vlaams Parlementslid Immanuel De Reuse (Vlaams Belang) in het Vlaams Parlement. “Wij kanten ons fors tegen de terugkeer van deze terroristen naar ons land die onze democratie en beschaving hebben afgewezen”, aldus nog De Reuse. “Als de federale regering dan toch de dwaze keuze maakt om de IS-kinderen en hun terroristische moeders terug naar hier te halen, moet de Vlaamse regering ervoor zorgen dat de kinderen op geen enkele manier meer in contact kunnen komen met het islamextremisme.”

Momenteel treft de federale regering de laatste voorbereidingen om 13 IS-vrouwen en hun 30 kinderen terug te laten keren naar België. Van die vrouwen zijn er – voorlopig al – 9 veroordeeld wegens het lidmaatschap bij een terroristische organisatie, maar grote straffen staan daar niet op. In het Vlaams Parlement hekelde De Reuse het repatriëringsbeleid en waarschuwde voor de daaraan verbonden gevaren. “Zo was er Nora Firoud uit Vilvoorde, IS-bruid van twee IS-strijders die vijf jaar cel kreeg en al na enkele maanden vrijkwam met een enkelband en niet meer werd opgevolgd omdat er een personeelstekort was”, zei De Reuse. “Nu blijkt echter wel dat ze een gevaar voor onze samenleving blijft. Tot daar dus het veiligheidsargument.” 

“De Vlaamse regering moet erop toezien dat IS-vrouwen hun straf niet ontlopen en de kinderen nooit meer in contact komen met het islamextremisme”

Immanuel De Reuse

Vlaams Parlementslid, Vlaams Belang

De Reuse hekelde ook het contrast tussen al de aandacht die het links establishment besteedt aan de IS-vrouwen en hun kinderen en het totale gebrek aan aandacht voor de terreurslachtoffers. “Het is toch waanzin dat vijf jaar geleden in Brussel 32 mensen werden vermoord en 340 mensen verwond bij islamitische terreuraanslagen en dat recent slachtoffers getuigden over hoe ze in de steek werden gelaten door de overheid”, zei De Reuse, “maar dat links nu opkomt voor de terugkeer van figuren uit Syrië die de rangen vervoegd hebben van de barbaarse IS.”

Hij drong ook aan op een kordate – niet naïeve – aanpak. “Vlaanderen moet haar beperkte, maar wel belangrijke bevoegdheden inzetten”, wierp De Reuse de minister voor de voeten. “Justitieminister Demir moet zorgen dat de vrouwen hun straf uitzitten en geen recidive plegen, en minister Beke moet voor een goede opvolging van de kinderen zorgen, want we weten dat er grote capaciteitsproblemen in de jeugdhulp zijn. De minister moet voorkomen dat zij, die nog contact hebben met hun moeder, niet onder invloed komen van de verderfelijke ideologie van hun ouders.”

Want dat de IS-vrouwen nog steeds een gevaar voor onze samenleving vormen staat buiten kijf. Voormalig gevangen Yezide-vrouwen getuigden al dat IS-vrouwen nog slechter waren dan de IS-jihadisten waarmee ze gehuwd waren. Maar ook veiligheidsdiensten waarschuwen voor IS-vrouwen. Vaak nemen ze de rol op van religieuze politie, zoals zeker in Al-Hol, maar worden ze ook getraind om aanslagen te plegen (zoals we bv. met zekerheid ook weten van Kaoutar Bioui – alias Umm Haniefa – en Rahma Benmezian, ook wel gekend als Umm Nusaib.)

⬛