Rellen in Poissy: “Enkel snelrecht en zerotolerantie helpen”

17 feb 2021 | Nieuws

Het Vlaams Belang is, ondanks de grote ophef, niet verwonderd over beelden op sociale media waarin te zien is hoe agenten in de Parijse voorstad van Poissy in een hinderlaag worden gelokt en vervolgens aangevallen door ‘jongeren’. “Ook in Brussel zijn er no go-zones waar politiemensen in hinderlagen worden gelokt”, reageert Kamerlid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang). “En alleen maar bezorgdheid uiten, zoals politici uit traditionele partijen steevast doen, helpt niet. Een beleid van zerotolerantie en snelrecht des te meer.”

De agenten hadden zich naar Poissy begeven omdat er zich daar, ondanks de lockdown, op straat een menigte had verzameld. De patrouille werd bij aankomst meteen door dertig personen bestookt met projectielen en vuurwerk. Op de filmpjes is duidelijk te horen dat daarbij ” dood hen, dood hen allemaal” werd gescandeerd. “Blijkbaar had het gemeentebestuur voor de ‘jongeren’ net heel veel investeringen gedaan”, aldus Depoortere. “Die middelen waren veel beter naar de politie gegaan.” 

“Voor paars-groen mogen de politiemensen die slagen krijgen, zoals in Poissy, alleen maar hun andere kaak aanbieden”

Ortwin Depoortere

Voorzitter Commissie Binnenlandse Zaken in de Kamer van volksvertegenwoordigers, Vlaams Belang

“Met het fenomeen van hinderlagen en valse oproepen is ook de Brusselse politie helaas goed vertrouwd”, vult fractievoorzitter in het Brussels Parlement Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang) aan. “En niet alleen politie maar ook ambulancepersoneel en brandweer. Er zijn wijken waar criminele drugclans die de dienst uitmaken en waar een eenvoudige controles gegarandeerd uitmonden in rellen.” Vaak zijn het daarbij minderjarigen, soms nog heel jong en veelal allochtoon, die met projectielen gooien, en voertuigen en containers in brand steken. “En tot ergernis van de slachtoffers lopen de opgepakte relschoppers heel vaak onmiddellijk terug vrij rond.”

“De oplossing ligt uiteraard niet in het minder controleren in probleemwijken, zoals Groen recent voorstelde”, besluit Depoortere. “De straffeloosheid moet net verdwijnen. Om het tij te keren diende het Vlaams Belang recent een voorstel voor snelrecht in. Gecombineerd met een zerotolerantie tegen alle ergerlijke vormen van straatcriminaliteit zullen we al een grote stap in de goede richting zetten.”

⬛