“Rellen aan Noordstation waren te vermijden”

14 jan 2021 | Nieuws

Deze namiddag liep aan het Noordstation een betoging van voornamelijk allochtone jonge mannen volledig uit de hand. De organisatoren wilden verheldering waarom eerder een jongeman overleed tijdens een arrestatie. Politievoertuigen werden echter beschadigd, er werd met stenen gegooid en het waterkanon moest ingezet worden. Volgens het Vlaams Belang was dit voorspelbaar en had deze manifestatie niet mogen doorgaan. “Blijft Verlinden liever doof en stom voor deze aanhoudende problemen dan dat ze onze voorstellen overneemt?”, bekritiseert Kamerlid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) fel.

Door burgemeester Emir Kir (Onafhankelijk) waren er maar 100 betogers op het plein toegelaten. Het werden er gauw 500. De betogers vernielden winkels en vielen de ordediensten aan toen die het Noordstation wilden afschermen. 

Brusselse en federale overheid moeten beter anticiperen op rellen zoals deze aan Noordstation

Ortwin Depoortere

Voorzitter Commissie Binnenlandse Zaken in de Kamer van Volksvertegenwoordigers, Vlaams Belang

“Er zijn altijd elementen die zulke gelegenheden aangrijpen om keet te schoppen. De politie wordt altijd geviseerd”, stelt fractievoorzitter in het Brussels Parlement Dominiek Lootens-Stael. “Maar burgemeester Kir had dit nooit mogen toelaten”. “Men wist vooraf dat de voorwaarden niet gingen nageleefd worden”, benadrukt ook Brussels Vlaams Belang-voorzitter Bob De Brabandere.

In de Kamer zal de voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere dan ook de bevoegde minister Annelies Verlinden (CD&V) ondervragen waarom niet vooraf werd ingegrepen en deze manifestatie niet werd verboden. “Want het is niet omdat het bestuur in Brussel liever wegkijkt van de problemen, dat Verlinden dat op federaal niveau ook moet doen”, zo laat Depoortere optekenen over de Noordstation-rellen. “Ik had nochtans aan Verlinden vorige week nog maar gevraagd wat zij ging ondernemen tegen de aanhoudende rellen en anti-politiegeweld in Brussel. Blijft Verlinden liever blind en doof voor de aanhoudende problemen dan dat ze onze voorstellen overneemt?”

⬛