Rampzalige natuurherstelwet aangenomen in het Europees Parlement

12 jul 2023 | Nieuws

Vandaag werd de omstreden natuurherstelwet aangenomen tijdens de plenaire zitting van het Europees Parlement in Straatsburg. “Deze beruchte wet eist dat landen al hun ‘habitat’ terugbrengen naar de staat van 70 jaar geleden” zegt Europees Parlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang). “De natuurherstelwet zal Vlaanderen nog veel verder op slot zetten dan de stikstofcrisis.”  Nadat het voorstel sneuvelde in de verschillende commissies van het Europees parlement, namelijk de commissies Landbouw (AGRI), Visserij (PECH) en Leefmilieu (ENVI), werd het nu toch aangenomen tijdens de plenaire zitting. 

Het Vlaams Belang vindt het voorstel een absolute ramp voor Vlaanderen. De natuurherstelwet is de eerste EU-wetgeving voor biodiversiteit sinds de Habitatrichtlijn van 1992. De wet wil herstelmaatregelen voor de land- en zeeoppervlaktes van de EU. Lidstaten moeten maar liefst een derde van hun gedegradeerde ecosystemen herstellen tegen 2030. Dit zou dan allemaal zijn vruchten moeten afwerpen tegen 2050, want dan zou ons ecosysteem in de ogen van de Commissie zijn hersteld. Vandendriessche spreekt over een zwarte dag voor de landbouwsector.  “Deze sector is altijd het eerste slachtoffer van de klimaatwaanzin. De groene Europese elite wil onze landbouwsector wurgen met bureaucratische maatregelen in naam van het klimaat. Vervolgens wil ze die vervangen met goedkope en kwalitatief inferieure import van derde landen, zoals het geval met het EU-Mercosur akkoord. Nu beschikken we nog kwaliteitsvol eten, duurzaam verbouwd met respect voor mens en dier. Straks eten we geïmporteerd en bewerkt voedsel uit landen waar men de woorden dierenwelzijn of ecologie niet eens kent.”

Het is niet alleen een ramp voor de landbouwsector, maar ook voor de aanleg van allerhande infrastructuur in de publieke ruimte

Gerolf Annemans

Europarlementslid, Vlaams Belang

“Het is niet alleen een ramp voor de landbouwsector, maar ook voor de aanleg van allerhande infrastructuur in de publieke ruimte”, vervolgt Vandendriessche. “Enerzijds aanbestedingen als wegen- of woningenbouw, maar anderzijds ook aan de aanleg van bijvoorbeeld, windmolens en zonneparken. De wet staat zelfs in de weg van hernieuwbare ontwikkelingen en is pure achteruitgang. Daarnaast zijn we een van de meest dichtbevolkte regio’s van Europa. Het is ronduit waanzin om de natuur van 70 jaar geleden hier te herstellen. Dat Groen, Vooruit en Open Vld’ers zoals Guy Verhofstadt deze wet hebben goedgekeurd zegt genoeg over hun bekommernissen om Vlaanderen. Dit is totaal onaanvaardbaar.” 

Volgens Europees fractievoorzitter Annemans is de groene Europese agenda compleet ontspoord. “Eerst wou men via de Degrowth-plannen bewust onze economie kapotmaken, nu willen ze ook nog eens dat we onze leefruimte teruggeven aan de natuur. De groene beweging in Europa toont haar ware gelaat met deze absurde voorstellen. Het zijn reactionaire klimaatcommunisten die ons rechtstreeks leiden naar collectieve verarming, allemaal in naam van het klimaat. Ondanks de aanname van het Commissievoorstel door het parlement zal het Vlaams Belang samen met haar Europese collega’s verder doorvechten om deze klimaatwaanzin een halt toe te roepen” aldus Annemans.